Čím skôr Matovič odíde, tým menšie škody napácha

Letná hra sa skončila. Ako sa dalo od začiatku tušiť, jej výsledkom je trojkoalícia. Azda všetci na Slovensku, s výnimkou Hegera a Matoviča, pochopili, že takto to už ďalej nejde. Akákoľvek vláda, ktorej členom je Matovič, predstavuje problém. Patrilo by sa preto povedať: Skúsili sme, nevyšlo to (nevieme to), porúčame sa.

06.09.2022 19:00
debata (19)

Namiesto toho nás však budú ešte niekoľko mesiacov „oblažovať“ ďalšími kauzami. Pretože OĽaNO je v skutočnosti skôr sektou „Svedkov Igorových“ než štandardnou politickou stranou a Igor Matovič predstavuje nevyčerpateľnú studnicu „skvelých“ nápadov, budú ho všetci slepo nasledovať až do trpkého konca…

Zároveň je viac ako isté, že Matovič si nepriateľa vždy nájde, pretože bez neho nemôže žiť. Výroba nepriateľa je vlastne podstatou jeho politiky. Keď nebude poruke Sulík, namieri svoje ostré šípy na Lengvarského alebo si nájde iného fackovacieho panáka. A šou bude pokračovať.

Najhoršie na tom je, že Matovič je presvedčený o tom, že on pomáha ľuďom, že „ich v tom nenechá“, lenže celá republika by si vydýchla, keby definitívne odišiel do politického dôchodku. Ten cirkus, čo tu už dva roky predvádza, je únavný. Na čele vlády (pretože on je de facto šéfom) chcú vidieť niekoho, kto krajinu vyvedie z krízy, niekoho, kto nemá komplex spasiteľa a kto sa neustále neľutuje a netrpí samoľúbosťou. Môže byť aj „nudný patrón“ ako napríklad kancelár Olaf Scholz v Nemecku, ale musí byť dôveryhodný.

Ak doteraz ľudí strašili možným povolebným spojenectvom Fica s fašistami, tak ich kolaborácia s kotlebovcami a kuffovcami, u ľudí oprávnene vyvolá otázku: Aký je rozdiel medzi OĽaNO a Smerom?

Tak ako v OĽaNO stále nevedia, kto nahradí odídených ministrov z SaS, netušia, ako budú vlastne vládnuť a najmä ako chcú presadzovať zákony v parlamente. Zanedlho čaká poslancov schvaľovanie rozpočtu. Kde Heger nájde potrebných 76 hlasov? Hoci nádejný kandidát na post ministra hospodárstva Peter Kremský povedal, že primárne sa chcú s návrhmi zákonov obracať na SaS, ako najkonštruktív­nejšiu opozičnú stranu, v danom prípade sa len ťažko dá očakávať, že v takej zásadnej veci liberáli schvália čokoľvek, čo si zmyslí Matovič. A spoliehať sa na to, že niektorí opozičníci budú pri hlasovaní chýbať, čím sa zníži kvórum, je veľmi ľahkovážne.

Potom zostáva len jediná možnosť, hľadať podporu u fašistov. To však ľudia budú vnímať ako znak ich dvojtvárnosti. Pretože ak doteraz ľudí strašili možným povolebným spojenectvom Fica s fašistami, tak ich kolaborácia s kotlebovcami a kuffovcami u ľudí oprávnene vyvolá otázku: Aký je rozdiel medzi OĽaNO a Smerom? Pôvodný étos hnutia, s ktorým išlo do volieb, sa vytratí.

Najhoršie na tom je, čím dlhšie bude táto zostava pri moci, tým viac bude u ľudí narastať hnev a nervozita, kvôli nedoriešeným otázkam týkajúcim sa cien energií. A zároveň tým, že Matovič zotiera rozdiely medzi demokratickými a nedemokratickými stranami, oslabuje u ľudí vieru v demokraciu.

Čím skôr táto menšinová vláda skončí, tým menšie škody napácha.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #menšinová vláda #Eduard Heger