Fico sa vezie na vlne hnevu. Otestuje silu demokracie

Enormné zdražovanie potravín, elektriny a plynu, obavy z budúcnosti, bezradní vládni politici, žiadne svetlo na konci tunela, nervové vyčerpanie z pandémie vytvárajú výbušnú atmosféru v spoločnosti. Ako stvorenú na protesty.

07.09.2022 20:00
debata (58)

Bol by to hlúpy opozičný politik, ktorý by takúto neopakovateľnú a „skvelú“ príležitosť nechal ležať ladom. Tým nie je určite trojnásobný premiér Robert Fico. A preto zvoláva ľudí do Bratislavy na 19. septembra na veľké protivládne zhromaždenie. Potiaľ je to v poriadku. Čo zaráža, je, akou formou to chce urobiť. Politik hlásiaci sa k sociálnej demokracii sa hodlá spojiť s pravicovými extrémistami, pohrobkami fašizmu, so stranou Republika. V túžbe po moci je ochotný uraziť a zradiť celú sociálnu demokraciu.

Samotný Fico sa obhajuje postojom Churchilla, ktorý sa proti Hitlerovi spojil so Stalinom. Je to z jeho strany nehoráznosť a nebezpečná lož.

Smer sa zjavne inšpiroval veľkou protivládnou demonštráciou v Prahe. Tam sa stretli stalinskí komunisti s ruskými vlajkami, pravicoví extrémisti, prirodzene naštvaní občania, prihovoril sa im renomovaný neoliberálny ekonóm (dekan Národohospodárskej fakulty VŠE). Práve takéto spájanie rôznych nezlučiteľných politických prúdov a zneužitie hnevom zaslepených a bezradných občanov je bezprecedentným rizikom pre demokraciu ako takú.

Na jeseň sa pravdepodobne ani jedna krajina v Európe nevyhne protestom naštvaných občanov. Bude záležať na kvalite demokracie, ako si s nimi jednotlivé krajiny poradia.

Vo Francúzsku sa už v apríli jeden test uskutočnil. Neúspešný socialistický prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon (ktorého tak obdivuje dvojka Smeru Ľuboš Blaha) odmietol v druhom kole podporiť krajne pravicovú Marine Le Penovú. A to aj napriek tomu, že jeho najväčším nepriateľom vo voľbách bol liberálny Emmanuel Macron. Bolo to za čiarou. Demokratické hodnoty sú totiž uňho na prvom mieste.

Čo na to Fico a Blaha?

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Francúzsko #protesty #sociálna demokracia #fašisti #Jean-Luc Mélenchon #Republika