Opozícii Matovič vo vláde vyhovuje

Prilepený sa neodlepil a Slovensku vládne menšinová vláda. A to v tom azda najhoršom možnom období. Čo čaká SaS? A prečo opozícia vajatá?

07.09.2022 21:30
debata (16)

Ak mal nezainteresovaný pozorovateľ pocit, že aktuálna politická situácia je nezrozumiteľná, tak dobre nebude. S „príchodom” menšinovej vlády sa z parlamentu väčšmi stane aréna partikulárnych záujmov a kolbišťom politického obchodu. I keď menšinová vláda nemusí byť hneď strašiakom, Slovensko na ňu nie je dnes pripravené. Trpký kokteil frustrácie v krízových časoch si tak vypijeme do posledného dúška. Otázkou už je len, čo bude po tom?

Na začiatku letnej koaličnej krízy sa diskutovalo aj o tom, či opozičné postavenie strany SaS bude zrozumiteľné pre ich voličov. Na jednej strane vypovedajú poslušnosť Matovičom znásilňovanej koalícii, na strane druhej sú proti jej pádu. Zrejme aj kvôli tomu, že nechcú živiť Matovičove naratívy o saskárskych povaľačoch vlád.

Pre SaS to je celkom nezávideniahodná situácia. Matovič ich bude neustále obviňovať zo spájania sa s opozičnou mafiou, a opozícia zas z podporovania neschopnej vlády. Zo SaS-ky sa stane Schrödingerova mačka. A to môže pre nich vystreliť hocijako. V každom prípade, ak je to z ich pohľadu prijateľnejšia alternatíva, ako vládnuť s Matovičom, tak aj to svedčí o stave vlády na čele s Matovičovým hovorcom. A tak budeme svedkami bizarnej politickej situácie, ktorá bude vyostrovať konflikt a generovať ad hoc spojenectvá.

Opozícii Matovič vo vláde vyhovuje. Vyhovuje im jeho rozvrat štátu a dôvery v demokratické inštitúcie. Čím je dlhšie pri moci, tým väčší je potenciál nárastu ich preferencií.

S koalíciou je to bieda. No výhrou nie sú ani vyjadrenia opozičného Hlasu a Smeru. Vraj nebudú podávať návrh na odvolávanie Matoviča, pretože tým by koalícii pomáhali. Matovič vo vláde je však v prvom rade problémom celého Slovenska, a nie koalície. Opozícia preto oprávene dva roky tvrdo kritizuje katastrofálne dôsledky jeho „one man show”. A dnes, keď šance na jeho odvolanie sú vyššie ako kedykoľvek predtým, zaraďuje spiatočku. Prečo?

Najmä preto, že opozícii Matovič vo vláde vyhovuje. Vyhovuje im jeho rozvrat štátu a dôvery v demokratické inštitúcie. Čím je dlhšie pri moci, tým väčší je potenciál nárastu ich preferencií. Veď predsa aj to bol jeden z hlavných dôvodov, pre ktorý SaS požadovala jeho odchod z kresla ministra financií.

Vraví sa, že keď nepriateľ robí chyby, nerušme ho pri tom. Z hľadiska politického realizmu sa preto dá pochopiť zdržanlivosť opozície pri iniciovaní Matovičovho odvolávania. Je to však chladné a cynické. A o to viac v dnešných krízových časoch. Pretože chyby, ktoré robí ich oponent, sú kolosálne a v prvom rade na ne doplácajú občania. Opozícia tak na jednej strane požaduje koniec Matoviča, na strane druhej odmieta jeho uskutočnenie. Aj toto podrýva vierohodnosť príbehu opozičných predstaviteľov, že im na ľuďoch a krajine záleží viac než na ich návrate k moci.

Slovensko čakajú náročné časy a ešte náročnejšia budúcnosť. Stupňujúca energetická kríza spolu s narastajúcou podporou autoritarizmu nám zarábajú na väčší malér, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Kým tí, ktorí majú riešenia v rukách, uprednostňujú hon za vlastnou mocou pred riešením spoločenských výziev, dobre nebude.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #koalícia #Igor Matovič #Hegerova vláda #SASKA