Nech žije Hegerova vláda!

Napriek tomu, že SaS odchádza do opozície, Richard Sulík avizoval, že nie je za predčasné voľby. Dokonca aj Boris Kollár, ktorý nimi hrozil, už otočil. A hoci Hlas i Smer sa hlasno dožadujú ich vypísania v čo najskoršom možnom termíne, v skutočnosti aj im vyhovuje, aby bol Matovič čo najdlhšie pri moci a „historicky sa znemožnil“.

08.09.2022 19:00
debata (22)

Sme tak svedkami paradoxnej situácie, všetkým v koalícii aj opozícii v podstate vyhovuje, aby táto vláda zotrvala čo najdlhšie. Každému však z iných dôvodov: Hegerovi kvôli jeho neschopnosti, Matovičovi kvôli vlastnej samoľúbosti. Remišová si je vedomá, že jej ministranička by sa do parlamentu vôbec nedostala, Kollár zasa nemá isté, či by bol v nasledujúcej vláde, pretože napriek veľkohubým vyjadreniam si vie v duchu spočítať, že lepší je vrabec v hrsti ako holub na streche. Navyše v danej situácii, keď koalícia nemá parlamentnú väčšinu, môže byť pre OĽaNO znova „drahou nevestou“.

Smer, ktorého preferencie vytrvalo rastú a v jednom nedávno uskutočnenom prieskume sa dokonca vyšplhal na prvé miesto, vie, že jeho čas ešte len príde.

V danej situácii treba len čakať. Hnev a frustrácia ľudí sú už značné, no ak bude Matovič pokračovať v ďalších eskapádach a kiksoch, tak sa tábor nespokojných voličov bude ešte ďalej rozrastať. A pre Fica, ktorý už dávno zahodil akékoľvek zábrany, budú tieto sklamané duše ľahkou korisťou. A keď príde ten správny okamih, tak vyrazí do útoku. Vzhľadom na to, že len malá časť politických strán má „tvrdé jadro“, a, naopak, väčšina voličov je skôr prelietavá, pôjde o to vystihnúť ten pravý moment.

Fico ako starý politický harcovník sa zjavne drží hesla: Čím horšie, tým lepšie (pre neho). Čím sa Slovensko ocitne v hlbšej kríze, o to ľahšie dokáže následne zmobilizovať frustrovaných voličov. Táto cynická hra má však jasných porazených a tými sú občania Slovenska.

Po tom všetkom, čo tu vláda predvádzala uplynulé dva roky, sa len ťažko dá očakávať, že preformátovaný kabinet sa mihnutím čarovného prútika začne správať racionálne a prijme všetky nevyhnutné opatrenia na odvrátenie ekonomickej katastrofy, ktorá je za rohom.

Hromadné prepúšťanie v podnikoch Slovalco, SFZ či v Nováckej chemickej spoločnosti Fortischem je len predzvesťou toho, čo možno v najbližších mesiacoch očakávať. A keďže vláda doteraz nepredstavila žiadne kompenzačné opatrenia pre podniky, ako im chce pomôcť s extrémne vysokými cenami energií, je pravdepodobné, že nasledovať budú ďalšie firmy. Nehovoriac o cenách energií pre domácnosti. Máme zarobené na veľký problém…

Tak ako na začiatku 90. rokov unáhlená liberalizácia v kombinácii s masovým prepúšťaním vytvorili živnú pôdu pre Mečiarovo HZDS, teraz Matovič dláždi cestu extrému, proti ktorému tak bojoval.

Predčasné voľby by preto boli najčistejším riešením, lebo by eliminovali ďalšie škody tejto vlády a zabránili, aby extrém ďalej rástol.<pe>

<CITAT>Sme svedkami paradoxnej situácie, všetkým v koalícii aj opozícii v podstate vyhovuje, aby táto vláda zotrvala čo najdlhšie. Každému však z iných dôvodov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #OĽaNO #Igor Matovič