Krajniak vs Sulík. Kto má pravdu a kto klame

O koľko sa zvýši cena elektriny na budúci rok? Minister hospodárstva v demisii Richard Sulík sľúbil, že zostane zhruba rovnaká. Super!

08.09.2022 20:00
debata (10)

Lenže my vieme, že máme neobyčajnú vládu. Namiesto toho, aby ťahala za jeden povraz, ministri medzi sebou komunikovali, vyjasňovali si nezrovnalosti, prepierajú na verejnosti špinavú bielizeň. Púšťajú sa do seba ako kohúty. Akoby to neboli ani ministri, ale osadenstvo štvrtej cenovej skupiny.

Minister práce Milan Krajniak v stredu obvinil zatiaľ stále ešte svojho kolegu z vlády Sulíka, že pokiaľ ide o ceny elektriny na budúci rok, klame. Ním v pondelok prezentovaná tabuľka je nepravdivá. Pritom vláda zasadala k cenám energií už ikskrát v rade. Jej členovia majú pred sebou vládne materiály, hodiny diskutujú a nakoniec bum. Všetko je inak. A to nie prvýkrát.

Krajniak na sociálnej sieti priložil aj dôkaz. Je to najnovší výpočet Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý má tvorbu cien na starosti. Zdá sa, že všetko je jasné. Veľká lož koaličného zradcu bola objasnená. Ceny elektriny nezostanú na budúci rok zhruba na rovnakej úrovni, ale zvýšia sa o 50 či dokonca až o 70 %. „Podvedenému“ Matovičovi vypadol obraz i zvuk.

Sulík kontroval. Krajniak používa staré výpočty, kde nie sú zapracované všetky detaily. Matovič sa tiež pridal. Je to preto, že budúcoročné ceny sa budú vypočítavať až podľa tých z augusta a zo septembra, nie skorších. Podľa Sulíka ceny budú závisieť aj od poplatkov za prenos a distribúciu (a straty pri nej) elektriny a tiež TSS (zabezpečenie stabilného napätia a frekvencie v sieti v každom okamihu). Tie sú v moci Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, ktorá patrí pod ministerstvo financií na čele… Atď.

Kto má teda pravdu? To našťastie nie je nateraz podstatné. O cene elektriny a plynu sa nakoniec rozhodne na úrovni EÚ. Ostatné bude iba doladenie. Čo nás musí trápiť, je niečo iné. Ako ministri, ktorých si platíme z našich peňazí, spolupracujú pri spravovaní štátu. A to je hanba.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #ÚRSO #SEPS #Milan Krajniak #cena elektriny