Ukrajinci neprestávajú prekvapovať

Nečakaný zvrat. To, čo málokto čakal, sa stalo realitou. Ukrajinci expresne oslobodzujú mestá a obce na severovýchode krajiny pri Charkove.

11.09.2022 19:00
Michal Horský Foto:
debata (76)

Ilúzia o moci ruskej armády sa uplynulým víkendom väčšmi rozplynula. Úvahy o tom, že pre Ukrajinu je úspechom už len to, že sa dodnes drží a šance na získanie strateného územia sú mizivé, sú vo svetle ostatných dní minulosťou. Za posledných päť dní Ukrajinci oslobodili viac územia, ako Rusi získali od apríla.

Stačí si pozrieť zábery z oslobodených miest, ako domáci vítajú ukrajinských vojakov, a pochopíme, že rozprávky o nelegitímnej vláde sú bludy. Ukrajinské úsilie má širokú podporu obyvateľstva, ktoré nie je ochotné podrobiť sa ruským okupantom. Napriek tomu sa aj na Slovensku stále nájdu ľudia spochybňujúci ich snahu o oslobodenie krajiny.

Súčasný úspech by však Ukrajinci nemohli dosiahnuť bez dodávok zbraní zo Západu. Na Slovensku sa nanešťastie udomácnila aj konštrukcia o tom, že dodávkami zbraní len predlžujeme vojnu a agóniu. Jej zástancovia však nikdy nedopovedia, čo z toho vyplýva. Je to preto len skrytým odkazom túžby po ruskom víťazstve. A to je neprijateľné.

Časom sa kolektívna pamäť zvykne strácať a kriviť v dôsledku relativizácie skutočnosti. Je preto nevyhnutné pripomenúť, že to Rusko zaútočilo na Ukrajinu a boje prebiehajú na jej území. A v dôsledku toho najviac trpia ukrajinskí civilisti. A nie naopak. Práve preto je ich obrana legitímna, ako aj jej podpora medzinárodného spoločenstva. Inak by sa naším susedom stala agresívna a expanzívna regionálna veľmoc.

Ukrajinská protiofenzíva je obdivuhodný počin. Od konca vojny je však ešte ďaleko. A aj preto niet miesta na prehnaný optimizmus. Je však ranou pre ilúziu o sile ruskej armády a jej propagandy. Je nádejou, že táto hrôza sa skončí skôr, ako sme možno predpokladali.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine