Blamáž s ministrami. Matovičovi hrozí koniec

Víťazi volieb v roku 2020 chceli zmeniť krajinu. Oháňali sa najmä silným mandátom od občanov. Igor Matovič, líder jasného víťaza volieb OĽaNO, sa správa ako nekorunovaný vládca a spasiteľ celej krajiny. Pritom štyroch ministrov SaS nemá zo zostávajúcich koaličných strán kto nahradiť. Zašlo to tak ďaleko, že museli siahnuť po externistoch - nezávislých odborníkoch.

12.09.2022 18:00
debata (12)

A tiež dôsledok toho, že na Slovensku neexistujú klasické politické strany. Iba eseročky podnikateľov, otcov zakladateľov. Ostatní členovia sú iba poslušní vykonávatelia zadaných úloh či tvoria štafáž. Zvlášť strana Za ľudí sa rada chválila, že má v členskej základni veľa odborníkov a kvalitných ľudí v regiónoch. Tak kde sú teraz, keď sa rozdeľujú ministerské kreslá? V normálnej strane by sa politicky ambiciózni ľudia pobili.

Také OĽaNO zase svoju kandidátku vytvára ako inzertné noviny (presne ako Matovič robil svoje noviny pred vstupom do politiky), kde si nezávislé osobnosti môžu dať avízo na krúžkovanie. A keď dostanú dostatok hlasov, objavia sa v parlamente. Štyri ministerské kreslá zívali prázdnotou a OĽaNO nenašlo vo svojich radoch žiadnu veľkú osobnosť, ktorá by mohla zasadnúť na stoličku ministra. Možno aj áno. Milan Vetrák by pokojne mohol zastávať funkciu ministra spravodlivosti. Prečo ho Matovič s Hegerom nenominovali a dali šancu človeku zvonku, externistovi?

Ministerstvo školstva prevezme premiér, ktorému minister financií nebude môcť rozkazovať. Uvidíme, či to nebude znamenať zásadný stret medzi Hegerom a Matovičom.

Ešte biednejšie je to s ministrom školstva. Tri koaličné strany dokonca nenašli nikoho ani vonku. Nemal nikto záujem? Či každý potenciálny záujemca si bol dobre vedomý, v akých dlhodobo neriešených problémoch sa školstvo nachádza? A to všetko bolo ešte umocnené pandémiou. Šepkalo sa, že na stoličku by mohol zasadnúť kresťanský konzervatívec, poslanec za OĽaNO a niekdajší neúspešný kandidát na predsedu KDH Richard Vašečka. Nestalo sa. Zatiaľ. Prečo mu ideologicky veľmi podobne orientovaní Matovič a Heger nedali šancu? Kormidla sa ujme samotný premiér Heger. Ako chce tento dôležitý a veľký rezort riadiť? Školy, vysoké školy, veda a výskum, šport. Ako to chce vyťažený premiér zvládnuť? Popritom odchádzajú aj štátni tajomníci. Hoci Branislav Gröhling nebol bohvieaký minister a príliš veľa vecí nenapravil, úplne bezvládie je ešte horšie.

Či ide o šikovný trik? Rezort totiž potrebuje peniaze a ich uvoľnenie závisí od ministra financií Matoviča. Toho si bol dobre vedomý každý potenciálny kandidát. Radšej sa slušne poďakovali. Ministerstvo školstva prevezme premiér, ktorému minister financií nebude môcť rozkazovať. Uvidíme, či to nebude znamenať zásadný stret medzi Hegerom a Matovičom.

Nemusí. Poslanec Miroslav Žiak z opozičnej SaS už ohlásil, že v najbližšom čase možno podajú v Národnej rade návrh na odvolanie Matoviča z postu ministra financií. Pridajú sa Smer a Hlas alebo Matoviča podržia? Zahlasovať by však museli aj Republika a kotlebovci. Teda tí, ktorí podporili Matoviča pri protiinflačnom balíčku, čo viedlo k Sulíkovmu odchodu z koalície. Ako sa rozhodnú? Ak by Matovič padol, SaS už avizovala, že do koalície sa vráti. Ak nepadne, tak zásluhou pravicových extrémistov a radikálov. Horšia vizitka pre novú menšinovú vládu by sa ani nenašla.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #vláda SR #koalícia #Igor Matovič #Eduard Heger #SASKA