Toto je bitka o Európu

Ceny elektrickej energie a plynu rastú od konca minulého roka. Vojna na Ukrajine a ruské špekulácie s dodávkami energií tento vývoj zdynamizovali. Európska únia vývoj stále podceňovala. Až keď nárast cien spomínaných komodít začal dosahovať 2 000 percent, začala volať na poplach.

14.09.2022 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (83)

Ministri hospodárstva a priemyslu načrtli v piatok možné riešenia, ale úplná zhoda sa nenašla. Viac svetla mala vniesť v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v prejave o stave únie v Európskom parlamente. O moc múdrejší však nie sme. Stále nevieme, na akej úrovni sa zastropujú ceny elektriny a plynu (či vôbec), ktoré energetické spoločnosti sa budú zdaňovať a ako sa vlastne bude nefunkčný európsky energetický trh reformovať.

Preto viaceré európske štáty prijímajú vlastné riešenia. Španielsko a Portugalsko zastropovalo ceny už na jar. Česká vláda v pondelok stanovila maximálne ceny plynu a elektriny (od novembra) pre domácnosti a živnostníkov a v stredu pomoc veľkým firmám. Naša vláda stále rokuje… Národné riešenia však nemôžu nahradiť celoeurópske, zvlášť pokiaľ ide o reformu energetického trhu a stanovanie cien elektriny na európskej energetickej burze v Lipsku.

Uvidíme, s čím najvyšší predstavitelia EÚ prídu. Či sa odhodlajú k zásadným reformám, ako to dokázali bývalé silné osobnosti Európy – Mitterrand, Kohl, Thatcherová, Chirac, Blair či Merkelová.

Politici nám až donedávna tvrdili, že trh funguje dobre. Pritom ceny elektriny a plynu mesiace rastú v stovkách percent. Nie žiadnych plus mínus desať percent, aká je zhruba „oficiálna“ inflácia. Tá slovenská bola v auguste na úrovni 14 %. Balamutili nás, že bude stačiť iba výpomoc tým najslabším domácnostiam. Pričom každému logicky uvažujúcemu človeku bolo jasné, že nárast cien energií o 1 000 percent zaťaží firmy, priemysel. A buď sa premietne do cien tovarov, alebo zlikviduje celú ekonomiku.

Politici často konajú pod tlakom lobistov a veľkých firiem. Prudký rast cien energií nevyhovuje iba Rusku, ale mnohým akcionárov energetických firiem. Aj lipská burza nie je žiadna štátna firma, ale akciová spoločnosť. Kto sú jej vlastníci? Väčšinovým je nemecká burza Deutsche Börse, ktorá má tiež mnoho neznámych vlastníkov. Uvádza sa, že podiel vlastní aj jedna z najväčších investičných spoločností, povestná BlackRock. Tá sa „preslávila“ pri špekuláciách s gréckym dlhom v roku 2015. Akcionárom záleží iba na jednom – zvyšovať ceny svojich účastín a zisky. Tento systém potrebuje radikálnu reformu.

Uvidíme, s čím najvyšší predstavitelia EÚ prídu. Či sa odhodlajú k zásadným reformám, ako to dokázali bývalé silné osobnosti Európy – Mitterrand, Kohl, Thatcherová, Chirac, Blair či Merkelová. Macron, Scholz a von der Leyenová k nim majú zatiaľ ďaleko.

Je to o dôležitejšie, že súčasný vývoj sa až príliš začína podobať na ten spred sto rokov, na ktorého konci bol nástup fašizmu. Iba namiesto pandémie španielskej chrípky, neprimeraných vojnových reparácií od Nemecka a tamojšej hyperinflácie, tú máme pandémiu Covidu-19, tvrdé sankcie voči Rusku (páliaceho plyn nasmerovaný do EÚ) a neúnosné zvyšovanie cien energií. Teraz ručičky ukazujú za päť minút dvanásť. Je na čase prestať podceňovať situáciu a začať prijímať radikálne a účinné opatrenia.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #Ursula von der Leyenová #ruský plyn #regulácia cien energií #ceny plynu a elektrickej energie