Fico nič nepochopil. Platíme za to všetci

Prezidentka Zuzana Čaputová urobila Robertovi Ficovi škrt cez rozpočet. Referendum o predčasných voľbách vypíše. Lenže Fico žiadne referendum nechce. On chce burcovať davy.

20.09.2022 17:00
debata (90)

Referendum mu berie základný argument: zmarenie základného práva ľudí. Na tom mu nikdy príliš nezáležalo. Fico si je vedomý, že referendum tesne pred Vianocami môže byť prepadák. Pre preferencie Smeru by to mohlo mať fatálne následky. Smeráci sa preto poistili. Do petičnej akcie dali aj referendovú otázku o demisii vlády. Tento totálny nezmysel – čo docent práv a politik s tridsaťročnou praxou Fico dobre vie – však davy na protesty nepriláka.

Keď už sa zdalo, že na proteste zvolanom na 19. septembra, ktorý preložili kvôli britskej kráľovnej na utorok, nebude mať žiadnu tému, mu pomocnú ruku podáva vládna koalícia na čele s Igorom Matovičom.

A to vajataním až nemohúcnosťou predložiť efektívne opatrenia pomoci ľuďom a firmám pri vysokých cenách energií. Naraz má Fico tému. Keďže nespokojnosť (až zúfalosť) v spoločnosti je enormná, opoziční politici odozvu určite nájdu. Nielen smeráci. Fico totiž pozval na tribúnu okrem občianskych aktivistov aj predstaviteľov všetkých strán, ktoré nie sú zakázané. Aj tých, ktorých členovia v minulosti verejne hajlovali a vyjadrovali obdiv k fašizmu. To je gesto ľavičiara.

Aspoň keby bol Fico originálny. On sa ešte papagájuje po svojom predchodcovi na poste premiéra Mikulášovi Dzurindovi. Ten vyhlásil tiež spájanie do spoločnej platformy, ale pravice.

Fico nič nepochopil. Ľudia nepotrebujú burcovanie a protesty. Od Smeru (a Hlasu), ktorý bol dvanásť rokov pri moci, požadujeme konkrétne návrhy opatrení, ako minimalizovať dosahy vysokých cien elektriny a plynu. Sociálna demokracia má predsa medzi sebou bývalých ministrov, expertov na ceny energií, ktorí by mali pripraviť vlastný návrh ako na to. Lenže to Fico z taktických dôvodov nechce. Na takmer trojhodinovom proteste tiež nič neponúkol, iba vyzval k predčasným voľbám. Ako to teraz pomôže ľuďom a firmám?

Ako aj v minulosti Smer opäť nepredložil žiadnu alternatívnu koncepciu politiky. Iba kritizuje. Stačí to ako výťah k moci, ale nie na dobré spravovanie krajiny. Aká bola reakcia na dvanásť rokov spravovania krajiny Smerom? Triumfálne víťazstvo šaša Matoviča vo voľbách. To hovorí za všetko. Obeťou sme my všetci.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protesty #Smer #referendum o predčasných voľbách #ceny plynu a elektrickej energie