O krok bližšie k predčasným voľbám

Na tretí pokus sa predsa len podarilo otvoriť schôdzu parlamentu, a tak poslanci zažehnali možnosť predčasných volieb, ktoré sa podľa Ústavy môžu konať v prípade, ak by NR SR nebola uznášaniaschopná dlhšie ako tri mesiace.

20.09.2022 19:00
debata

Táto hrozba však stále visí vo vzduchu, pretože tak ako Boris Kollár šéfovi Smeru Robertovi Ficovi v televízii sľúbil, presunul bod týkajúci sa zmeny Ústavy na začiatok schôdze. Mnohých v utorok podvečer iste dosť prekvapilo, keď poslanci veľkou väčšinou hlasov (97) posunuli do druhého čítania návrh, na základe ktorého by bolo možné vyhlásiť predčasné voľby aj referendom a ústavným zákonom.

Žijeme vo zvláštnej krajine. Predseda parlamentu raz povie, že predčasné voľby chce, vzápätí tvrdí, že menšinová vláda môže dovládnuť do konca volebného obdobia a zároveň predkladá ústavný zákon o predčasných voľbách. Inak ako schizofréniou sa to nazvať nedá, no u populistu, akým je Kollár, to zasa neprekvapí. Je evidentné, že šéf Sme rodina so skorším termínom volieb počíta a pripravuje si čo najlepšiu východiskovú pozíciu. A keďže predčasné voľby si želá viac ako 60 percent ľudí, takýmto spôsobom sa bude môcť zapáčiť aj nespokojným voličom.

<CITAT>Žijeme vo zvláštnej krajine. Predseda parlamentu raz povie, že predčasné voľby chce, vzápätí tvrdí, že menšinová vláda môže dovládnuť do konca volebného obdobia a zároveň predkladá ústavný zákon o predčasných voľbách. Inak ako schizofréniou sa to nazvať nedá, no u populistu, akým je Kollár, to zasa neprekvapí.

Predseda OĽaNO Igor Matovič predčasné voľby odmieta, lebo by v nich podľa neho vyhral Ficov Smer a spolu s Republikou by mali ústavnú väčšinu. Predčasné voľby by boli červeným kobercom mafii a extrémistom na návrat k moci. Doslova povedal: „Podporovať v tejto situácii predčasné voľby je katastrofa pre Slovensko.“ (O tom, že jeho i Hegerova vláda sú rovnako katastrofou, prirodzene, pomlčal). Zároveň však s takýmto návrhom nemá problém, lebo keď už dal Kollár v priamom prenose verejný prísľub, tak na tom nevidí nič zlé, a preto poslanci OĽaNO v prvom čítaní návrh nevetovali. No hotové Kocúrkovo!

A potom tu máme stranu SaS, ktorá návrh na zmenu Ústavy o predčasných voľbách najnovšie podporila, no s tým, že v druhom čítaní podá pozmeňovací návrh, aby mohlo dôjsť k samorozpusteniu parlamentu (ako je to napr. v susednom Česku), keďže podľa exministerky Kolíkovej referendum nemôže byť nástrojom pre skrátenie volebného obdobia.

A hoci Robert Fico cynicky predpovedá, že návrh napokon parlament neschváli, lebo „žiadna ryba si nevypustí rybník sama“, 97 poslancov, ktorí v prvom čítaní zdvihli ruku za tento návrh, ukazuje, že sa nám tu formuje zaujímavá väčšina.

Dá sa predpokladať, že s pribúdajúcim časom a stupňujúcimi sa konfliktami pri prijímaní zákonov bude napätie na pôde parlamentu narastať. Menšinovú vládu čaká ťažká úloha – na tejto schôdzi chce schváliť viac ako 140 zákonov. Sulíkovci už avizovali, že návrhy z koaličnej dielne nepodporia automaticky. Zlomové bude hlasovanie o štátnom rozpočte.

Keďže vláda je v rozklade, s pribúdajúcim marazmom sa nálady budú vyostrovať, a tak nemožno vylúčiť, že potrebná ústavná väčšina sa napokon nájde a schváli predčasné voľby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár #predčasné voľby 2023