Putin priznal prehru

Predposledný výkrik do tmy? Ruský diktátor Vladimir Putin v stredu ráno vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Týkať sa má približne 300-tisíc mužov s bojovými skúsenosťami. Čo to znamená pre ďalší vývoj vojny? A je to ďalší krok k jeho koncu na Olympe?

21.09.2022 19:00
debata (44)

Vyhlásenie mobilizácie je v podstate priznaním si prehry. Avizovaná trojdňová špeciálna operácia sa očividne nevyvíja podľa Putinových snov. Jednak uveril vlastným lžiam o neschopných a zbabelých Ukrajincoch, a zároveň precenil úroveň ruskej armády zdevastovanej korupciou. A tak teraz zvyšuje stávky a stavia na kvantitu.

O všeobecnej mobilizácii sa v Rusku hovorí už nejaký ten piatok. Po porážke v Charkovskej oblasti sa však stupňoval verejný tlak z ultranaciona­listických kruhov na rozpútanie totálnej vojny. Nechcú si totiž priznať, že neporaziteľnosť ruskej armády je len ilúziou.

Putin tak nestál pred jednoduchým rozhodnutím. Na jednej strane ho jeho najmilitantnejší prívrženci tlačia do zintenzívnenia vojnového úsilia, na druhej strane je mobilizácia nepopulárnym krokom v očiach širšej verejnosti. Jedna vec je totiž podporovať vojnu z pohodlia obývačky a druhá vec je hniť vo frontových zákopoch. Putin je tak opäť svojou vinou o krok bližšie k vlastnému koncu.

Rozhodnutie ruského cároviča je smutnou správou. Nie preto, že by mohlo výrazne zvýšiť šance na úspech ruskej agresie, ale preto, že bude mať na svedomí ďalšie premárnené životy. Ruská armáda je oproti tej ukrajinskej už teraz značne podvyzbrojená. Tisíce mužov tak čaká tragický osud vo frontovom mlynčeku na mäso. A úplne zbytočne.

Putin síce vraví, že to Západ chce prostredníctvom Ukrajiny zničiť Rusko, ktoré sa len nevinne bráni. Je to však lož. Jediné, čo chceme, je, aby si Rusko trošku schladilo hlavu. Aby sa z neho stal normálny štát, ktorý opustí imperialistickú mentalitu 18. storočia a prestane agresívne napádať svojich menších susedov. To je všetko. Opantaní propagandou to však niektorí stále nechcú alebo nevedia pochopiť. A tak si ďalej žijú vo svojom zakonšpirovanom svete klamstiev.

Každý, kto úprimne túži po mieri, musí pochopiť, že mobilizáciou sa väčšmi vzďaľuje. A tiež to, že jediný, kto vojnu predlžuje, je Putinov režim, a nie tí, ktorí len bránia svoj domov.

Lenže aj ruská propaganda môže efektívne fungovať len do momentu, kým sa nespustí masívny import čiernych vakov s padlými. Už dnes sa aktivizujú desaťtisíce matiek a manželiek, ktoré sa dožadujú konca vojny a informácií o osude svojich mužov. No bezúspešne. A tak sa, žiaľ, musí ruský národ učiť na vlastných chybách.

Každý, kto úprimne túži po mieri, musí pochopiť, že mobilizáciou sa väčšmi vzďaľuje. A tiež to, že jediný, kto vojnu predlžuje, je Putinov režim, a nie tí, ktorí len bránia svoj domov. To je jednoducho fakt a realita, či sa nám páči, alebo nie. O to smutnejšie je sledovať ruských prisluhovačov na Slovensku, ktorí postihnutí schizofréniou broja za mier pod zástavou agresora.

Putinov koniec sa blíži a jedinou otázkou už zostáva – kedy? Až potom môžeme sláviť pokoj a mier.

44 debata chyba