Kollár ogabal Matoviča. A ten mlčí

Dohoda bola jasná. Poslanci Sme rodina budú hlasovať za úpravu paragrafu 363 výmenou za podporu novely o predčasných voľbách klubom OĽaNO. Igor Matovič sľub splnil, Boris Kollár slovo nedodržal. Keby tak urobil Richard Sulík, už by bol oheň na streche.

21.09.2022 20:00
debata (2)

Nejde iba o podraz, ale aj o nedodržanie jedného zo sľubov koalície. Tŕňom v oku bol tento paragraf Trestného poriadku dávno predtým, ako ho „preslávil“ generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten ho až príliš často využíva na oslobodenie rôznych prominentov aj v najzávažnejších korupčných kauzách. A práve to je asi dôvod, prečo Kollár nedodržal sľub.

Pritom išlo iba o posunutie do druhého čítania, nie o konečné schválenie. A nejde ani o jeho zrušenie, pretože má svoje opodstatnenie. Predložený návrh bol kompromis – vrátenie do pôvodného stavu v roku 2005. SaS prišla s oveľa radikálnejším návrhom. Tento postup podporoval aj spoluautor, bývalý prokurátor, profesor trestného práva Jozef Čentéš.

Nehádžme všetku vinu iba na Borisa Kollára. Na hlasovaní sa prekvapujúco nezúčastnil predseda strany Spolu Miroslav Kollár. Keby hlasoval za, novela by prešla. Nepodporili ju ani všetci Matovičovi poslanci. Za nehlasoval primátor Turčianskych Teplíc a bývalý policajt Igor Hus. Ten je obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Zastupuje ho advokátka Eva Mišíková, ktorá je veľká kritička zmien v paragrafe 363. Ide pritom o bývalú prokurátorku s vyše 40-ročnou praxou, ktorá sa venovala boju s organizovaným zločinom. To iba dokladá, že v odbornej verejnosti sa názory na prípadné zmeny diametrálne líšia.

Na ťahu je teraz nový minister spravodlivosti Viliam Karas. Ten sa zachoval ako skúsený politik: vytvorí odbornú pracovnú skupinu. A tá bude skúmať. Veď aj v programovom vyhlásení vlády je napísané, že sa má iba preskúmať zúženie paragrafu 363. A tak aj ovca (Kollár) zostane celá a vlk (Matovič) sýty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Jozef Čentéš #Eva Mišíková #Igor Matovič #Boris Kollár #programové vyhlásenie vlády #Maroš Žilinka #paragraf 363