Fiasko s § 363 je len začiatok

Protikorupčná koalícia si strelila ďalší gól do vlastnej brány. Snaha o zamedzenie zametania káuz pod koberec paragrafom 363 je čoraz márnejšia. Na čo nám je vlastne ešte koalícia?

22.09.2022 20:00
debata (11)

V podstate nejde o nič nové. Príbeh okolo 363 sa stále točí dokola okolo tej istej zápletky. Premiér hovorí, že (v tichosti) na tom robí, Boris Kollár tvrdo lobuje za zachovanie „business friendly“ status quo a Igor Matovič tíško šúcha nohami a dúfa, že sa nikto nebude príliš rýpať v tom, že v oblasti spravodlivosti s Kollárom dobre nebude.

Boj s korupciou bol vlajkovou loďou kampane OĽaNO. Hegemón koalície však opakovane ukazuje, že je mu prednejšie udržanie moci jeho „našich ľudí“, než plnenie sľubov.

Naťahovanie sa okolo zmeny paragrafu 363 však nie je len aktuálnym tŕňom v oku justície, ale aj prejavom širšieho kontextu deficitov demokracie. Tá je totiž procesom kolektívneho riešenia problémov, čo sa nám dnes celkom nedarí. Dnes totiž väčšina spoločnosti „žije“ už inými, existenčnými témami a boj s korupciou sa, žiaľ, posúva na nižšie priečky priorít.

„A to nemáme podstatnejšie problémy, ktoré by sme mali riešiť?“ Tento argument sa intenzívne vyskytuje v plejádach diskusií. Dnes je jeho nositeľom pri téme paragrafu 363 Boris Kollár. V podstate však ide o prejav širšieho kontextu „prehrievania sa“ našich spoločností.

Krízy a výzvy, ktoré sa na nás valia, sú prudšie ako naše schopnosti riešiť ich. A to vyúsťuje do frustrácie. Tých, ktorých problém tlačí v topánke, opantáva odcudzenie, a tí, ktorí potrebu jeho riešenia nepociťujú, otravuje neprestajný tlak z „druhej strany“.

Vidíme to pri témach spravodlivosti, referenda o predčasných voľbách, kultúrnych otázkach či klimatickej výzve. Najdôležitejšou témou by tak malo byť to, ako vytvoriť efektívnejšie spôsoby spoločného riešenia problémov ako takých. Kým sa nám to nepodarí, budeme svedkami len ďalšieho zametania pod koberec, premárnených iniciatív a nabaľujúcej sa frustrácie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza demokracie #paragraf 363