Lekári by si mali najprv poupratovať medzi sebou

O zvyšovaní platov lekárov a zdravotných sestier sa hovorí mesiace. V utorok by sa mali konečne dočkať. Lekárom sa však ponuka od vlády máli. Avizované výpovede 3 500 lekárov k 1. októbru sú tak stále v hre.

26.09.2022 19:00
debata (76)

Nie je žiadnym tajomstvom, že naše nemocnice sú dlhodobo značne personálne poddimenzované. Aj preto mnohí lekári a sestry pracovali počas pandémie v podstate nonstop. V ambulanciách presluhujú zase lekári, ktorí by si už dávno mali užívať zaslúžený dôchodok. Koalícia sľubovala zmeny. Dlho sa nič nedialo. Aj preto po pandémii odišli ďalší vyčerpaní a nedocenení lekári a sestry. V niektorých nemocniciach museli zavrieť oddelenia, iným to hrozí. Jediným ekonomickým riešením, ako zastaviť exodus a nedopustiť kolaps celého zdravotníctva, je zvýšiť im platy. O koľko? To je hlavný problém.

Aký je optimálny plat lekára a sestry? A koľko si naša spoločnosť môže dovoliť? Každý asi uzná, že dožadovať sa nemeckých alebo rakúskych platov nie je namieste. Základný plat lekára bez praxe a atestácie je v tomto roku 1 416 eur a v roku 2023 by mal byť 1 695 eur. To všetko bez príplatkov, nadčasov. Atestovaný lekár s 20-ročnou praxou si však príde na zaujímavých 2 605 eur a na budúci rok by mal jeho plat byť 3 027 eur. S príplatkami a nadčasmi sa mzdy už teraz vyšplhajú nad 4 000 eur. Je to málo? Lekári tvrdia, že v Česku zarobia ešte viac.

Ani zdravotné sestry sa nemôžu sťažovať, že im v posledných rokov nerástli platy. V roku 2020 boli na úrovni 901 eur (s 20-ročnou praxou 1 114), v roku 2022 1 008 eur (1 246) a na budúci rok to bude 1 211 a sestry s 20-ročnou praxou 1 634 eur – bez príplatkov. Toľko nezarábajú mnohí vysokoškolsky vzdelaní ľudia v iných odboroch.

A tiež by sa lekári mali zamyslieť, či starostlivosť a služby, ktoré poskytujú, sú vždy a všade na takej úrovni, aké sú aj platy, či ako je to v tom Česku a Nemecku.

Lekári žiadali zvýšenie aj o 200 %. Podľa nich by lekár so špecializáciou a 40-ročnou praxou mal mať základný plat 5 813 eur, plus príplatky a nadčasy. Bez špecializácie a s rovnakou dobou praxe by mal základný plat byť 4 481 eur – o 3 064 eur viac ako dnes…

Ukrivdení sa cítia ambulantní lekári. Ich sa zvyšovanie netýka, mzdy sa môžu navŕšiť iba zvýšením (štátneho) rozpočtu pre celé zdravotníctvo. Podľa Slovenskej lekárskej komory by oni, ako aj nemocniční lekári s atestáciou mali zarábať trojnásobok priemernej mzdy. Už teraz sa ich hrubá mzda šplhá k tejto méte. Pritom 50 % ľudí na Slovensku nezarába ani priemernú mzdu na úrovni niečo nad 1 200 eur.

Problém je niekde inde. Je veľký rozdiel v odmenách medzi jednotlivými špecializáciami (neurológia vs. gynekológia, kardiológia) a odpracovanými rokmi. Tam treba hľadať nápravu. Rovnako ako mladí policajti či učitelia si mladí lekári a sestričky zo skromných platov iba ťažko založia rodinu a zaplatia hypotéku. Lenže nalejme si čistého vína: do Česka či Nemecka sa neodchádza iba pre platy, ale aj pre kvalitnejšie pracovné podmienky, medziľudské vzťahy, perspektívu. A to je o niečom inom. O tom, čo všetci zo skúseností poznáme…

Uvidíme, či zdravotníci prijmú ponuku, alebo stovky až tisícky odídu. Predtým, ako tak urobia, by sa mali pozrieť do vlastných radov. Či nehľadať rezervy medzi sebou. A tiež by sa mali zamyslieť, či starostlivosť a služby, ktoré poskytujú, sú vždy a všade na takej úrovni, aké sú aj platy, či ako je to v tom Česku a Nemecku.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #platy lekárov #platy sestier #platy zdravotníkov #ambulantní lekári