Stalinov nasledovník Putin

Ruský prezident Vladimir Putin sa nikdy nezmieril s rozpadom Sovietskeho zväzu. Spôsob, akým sa ho pokúša obnoviť, je však neakceptovateľný. Keďže nik neuzná referendá, ktorými chce legitimizovať pripojenie štyroch regiónov na Ukrajine, nemožno uznať ani samotnú anexiu. Inak by sa povojnové usporiadanie Európy ocitlo načisto v troskách.

02.10.2022 19:00
debata (29)

V prípade Putina platí okrídlený výrok, že sa nič nenaučil a nič nezabudol. Je až zarážajúce, že postup, ktorý si zvolil, je navlas podobný imperiálnej politike Sovietskeho zväzu. Keď Stalin v roku 1940 pripojil pobaltské republiky k ZSSR, postupoval takto: najprv pod nejakou zámienkou poslal do krajiny svoje vojská, nasledovali zmanipulované voľby, po ktorých sa nová prokremeľská vláda obrátila na Moskvu so žiadosťou o pripojenie k Sovietskemu zväzu. Súčasný vládca Kremľa aplikuje tento scenár v praxi ako cez kopirák.

Keď Putin v piatok hovoril o „vôli miliónov ľudí“, bezostyšne klamal. V jeho slovách bolo počuť ozvenu dávnych čias, keď sa v českom pohraničí ozývali výkriky henleinovcov: „Heim ins Reich (Domov do ríše)". Na rozdiel od minulosti, keď sfanatizovaní Nemci nadšene vítali svojho vodcu, v uplynulých mesiacoch milióny obyvateľov východnej Ukrajiny museli ujsť pred ruskou agresiou. Uskutočniť referendum v takejto situácii je nielenže nelegitímne, ale aj vrcholne cynické.

Čarom nechceného bol aj samotný dátum. Presne v ten istý deň, ako Hitler anektoval oblasť Sudet (30. septembra 1938), Putin oznámil anexiu. Nemecký vodca nielenže o toto územie prišiel, no napokon vojnu aj prehral…

Hoci by si to veľmi želal, Putinovi pripojenie Donecka, Luhanska, Záporožia a Chersonu slávu neprinesie. Skôr či neskôr budeme svedkami jeho potupnej prehry. Smutné je len to, koľko ľudí ešte dovtedy bude musieť umrieť.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #anexia #vojna na Ukrajine #Donecká a Luhanská oblasť