V parlamente sa vytvorila nová väčšina. Agónia pokračuje

Hlasovanie v parlamente dopadlo presne tak, ako sa očakávalo. Sedemdesiattri poslancov síce povedalo NIE Igorovi Matovičovi, čo však na jeho odvolanie nestačilo. Najnepopulárnejší minister tak prežil. „Zabrali“ kuffovci, ktorých služby bude musieť vláda teraz hojne využívať, pretože podporu zo strany SaS môže len ťažko očakávať.

04.10.2022 19:00
debata (5)

To, že v tomto prípade vláda našla v parlamente väčšinu, však vôbec neznamená, že by sa vyhliadky na jej fungovanie zásadne zlepšili. Stále je to Matovičov cirkus, ktorý sa rúti neznámo kam…

Na všetko sa vždy dá pozerať minimálne z dvoch strán. Ak 73 poslancov je málo na odvolanie, čo možno povedať na to, že za Matoviča zdvihlo ruky iba 45 „verných“? Je to vizitka jeho (ne)dôveryhodnosti.

Viacerí poslanci hlasovali „nohami“. Celkovo bolo v NR SR až 26 neprítomných. Možno mali pocit, že týmto alibistickým postojom si zachovajú morálnu integritu, no tento problém opäť vyvstane pri ktoromkoľvek ďalšom hlasovaní. Každý, kto sa ocitne v spoločnosti Igora Matoviča, sa morálnej dileme nevyhne.

Ponechajme bokom ľudí ako Juraj Šeliga a Jana Žitňanská, ktorí vajatajú a nevedia, kam sa majú vlastne zaradiť (obaja neprítomní). Čo však svojím lavírovaním sleduje Katarína Hatráková, ktorú v máji vylúčili z poslaneckého klubu OĽaNO, nevedno… Čudné bolo aj hlasovanie Jána Mičovského, ktorý hnutie už pred časom opustil, s tým, že sa už s ním nevie stotožniť, no napokon hlasoval proti Matovičovmu odvolaniu.

Signál, že nesúhlasia so spôsobom, akým Igor Matovič robí politiku, mu vyslalo deväť poslancov z tzv. liberálneho krídla OĽaNO. Tí vytvorili Občiansku a demokratickú platformu a hlasovania sa nezúčastnili. Prsty v tejto iniciatíve má údajne Ján Budaj. Bude zaujímavé sledovať, či išlo len o zdvihnutý prst, alebo sa nespokojnosť týchto ľudí časom pretaví do otvorenej revolty. Dá sa predpokladať, že s blížiacimi sa voľbami a so zmenšujúcou sa finančnou ujmou bude „odvaha“ poslancov narastať.

Jazýčkom na váhach budú teraz poslanci okolo Tomáša Tarabu, ktorí sa hlasovania nezúčastnili, čím sa de facto správali, akoby boli súčasťou koalície. Je zrejmé, že uvedomujúc si váhu svojich hlasov, budú požadovať adekvátnu „protislužbu“, pretože nič nie je zadarmo.

Hegerov kabinet sa ocitol vo veľmi zložitej situácii. Jazýčkom na váhach budú teraz poslanci okolo Tomáša Tarabu, ktorí sa hlasovania nezúčastnili, čím sa de facto správali, akoby boli súčasťou koalície. Je zrejmé, že uvedomujúc si váhu svojich hlasov, budú požadovať adekvátnu „protislužbu“, pretože nič nie je zadarmo.

Lenže byť proti niečomu a byť za niečo je dosť veľký rozdiel. Hlasovanie o rozpočte tak už čoskoro ukáže, či táto vláda má naozaj väčšinu. V prípade, že sa rovnakým spôsobom podarí „pretlačiť“ cez parlament aj tento zákon zákonov, je veľmi pravdepodobné, že táto koalícia vydrží až do volieb.

Nemožno sa preto čudovať, že SaS úplne otvorene hovorí o predčasných voľbách. Pokiaľ však na svoju stranu nezíska váhajúcich poslancov, všetko pôjde po starom. Bude svedkami rozkladu štátu v priamom prenose. Toto hlasovanie nás ešte vyjde draho.

Taraba Matovičovi určite nepomohol zadarmo a čoskoro sa to ukáže, hovorí v podcaste denníka Pravda politológ Tomáš Koziak.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Igor Matovič #odvolávanie ministra