Aj tí naši píjavali...

O tom, či vrah zo Zochovej ulice dostane mimoriadny trest, rozhodne súd. No už teraz je zrejmé, že na niektorých ľudí ani taká hrozná tragédia nemá odstrašujúci účinok, lebo v krátkom časovom slede sme boli svedkami ďalšej tragickej udalosti, pri ktorej hral hlavnú úlohu opäť alkohol.

06.10.2022 20:00
debata (6)

Štatistiky sú alarmujúce. Vyplýva z nich, že napriek sprísňujúcim sa trestom je jazda pod vplyvom alkoholu stále veľmi častou príčinou dopravných nehôd. V roku 2021 prichytili až 9 307 vodičov, ktorí boli opití. To je priemerne 25 za deň! To, že vo väčšine prípadov niekoho nezabili, je len náhoda. No oni sa na ňu zjavne spoliehajú, hovoria si ‚mne sa nič nestane‘ – a naštartujú… Táto ruská ruleta si však svoju obeť skôr či neskôr vyberie.

Je zrejmé, že sprísňovanie trestov je len jednou z ciest, ako túto otázku riešiť. Ak sa niekomu siahne na majetok, prípadne skonfiškuje auto, tak to ďalších možno privedie k tomu, aby sa začali správať zodpovednejšie.

Oveľa väčší problém je hlboko zakorenený alkoholizmus na Slovensku. S týmto neduhom bojovali už štúrovci, ktorí zakladali spolky miernosti, no prešlo viac ako 150 rokov a my sa s ním boríme ďalej.

Nejde ani tak o to, koľko skonzumovaného alkoholu pripadá na jednu osobu (hoci aj tu patríme k svetovým „premiantom“), ale o spôsob, akým sa alkohol u nás konzumuje. Lebo je rozdiel, keď si vo Francúzsku niekto dá pohár vína k obedu a zároveň má na pamäti, že nemôže šoférovať, ako keď niekto u nás do seba hádže jeden štamprlík pálenky za druhým, a potom si bez problémov sadne za volant.

Všetko sa to začína pri mládeži. Keď tínedžer začne pravidelne s kamarátmi popíjať vodku na lavičke v parku alebo na diskotéke si dá rýchlo niekoľko „šotov“ po sebe s cieľom byť čo najskôr opitý, len ťažko možno očakávať, že neskôr dokáže k alkoholu pristupovať s mierou.

A keďže príklady priťahujú, hlavnú úlohu tu zohrávajú rodičia. Konzumácia liehovín a excesívne pitie by malo byť niečo, s čím sa deti doma nestretnú.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkohol za volantom #opitý vodič #tragická nehoda na Zochovej #Dušan Dědeček