Koaličné vienko pre tarabovcov

Menšinová koalícia má nový, no nepriznaný prírastok. Parlamentní nomádi, ktorí sa prepašovali na Kotlebovej kandidátke, postupne prezliekajú opozičné tričká za šaty drahej nevesty. Čo všetko dostanú do vienka?

07.10.2022 19:00
debata (4)

Fiasko s (ne)odvolávaním Igora Matoviča postupne odkrýva cenu, ktorú za to koalícia a vlastne aj celá spoločnosť zaplatia. Menšinovú vládu čoraz pevnejšie kormidluje predseda parlamentu Boris Kollár a v kajutách lode menom “najlepšia vláda, akú Slovensko kedy malo”, sa postupne udomácňuje trojica “tvrdých kresťanov” – Tomáš Taraba a rodinka Kuffovcov. Presne tých Kuffovcov, ktorí nielen tvrdo broja proti skazeným pohanom, ale podľa obvinení aj tvrdou rukou terorizujú kežmarských farmárov. Nová koalícia teda v záprahu s nimi rovnako tvrdo ubrala zo svojich štandardov.

Taraba s Kuffovcami totiž postupne odkrývajú karty po tom, čo Igorovi Matovičovi “podržali balónik” nepodporením jeho odvolania. A tak napriek ich dlhodobému a vysoko kritickému postoju voči jeho predošlým úletom spolu s Kollárom a Matovičom teraz “bijú bandu”.

Do parlamentu smeruje relatívne obšírna novela kódexov trestného práva z dielne poslanca Tarabu. Poslanecký návrh v skratke prináša výhodnejšie podmienky pre stíhaných a odsúdených “korupčníkov”. Patrí tam napríklad značné znižovanie trestov pri majetkových trestných činoch, akými sú napríklad pranie špinavých peňazí či tunelovanie eurofondov, ale aj znižovanie hranice trestnej zodpovednosti. Pri viacerých z nich sa takisto navrhuje možnosť uloženia “podmienky”. Táto novela je teda iste vítaným návrhom v biznisových okruhoch, obchodujúcich za hranou zákona.

Čo na to bojovník proti mafii a majiteľ OĽaNO, s.r.o., zatiaľ netušíme. Zrejme sa pripravuje na veľkú tlačovku, v ktorej znižovanie miery postihu “našich ľudí” tvrdo odsúdi. A možno len opäť obviní Sulíka z toho, že mu “nenakúpil hlasy” a miesto toho ho svojimi červenými čiarami dotlačil do spolupráce s Exkotlebovcami a “mafiou”. A možno žiadne teátro nebude. Ktovie. Človek už teraz nikdy nevie. V každom prípade, zmena Trestného zákona a Trestného poriadku je namieste. Ide však o komplexné kódexy. A také si vyžadujú dôslednejší proces pripomienkového konania pri takých zásadných zmenách. A nie napochytré návrhy poslancov, ktorí o právo ani poriadne nezakopli.

Osud návrhu novely je stále neistý. Vzhľadom na bizarné kľučkovania tarabovcov pri zdôvodňovaní Matovičovho neodvolania sa však väčšmi javí, že to nebolo “zadarmo”. Tarabovi spolu s Kuffovcami už dodnes prešlo niekoľko návrhov zákonov týkajúcich sa napríklad skrátenia volebného obdobia referendom či nájmov pozemkov a spotrebnej dane z minerálneho oleja, ako aj zákon týkajúci sa podpory obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby.

Itinerár položiek výmenného obchodu sa tak postupne rozširuje a spolu s ním aj nedôvera v transparentné a zodpovedné vládnutie. Otázkou už je len to, kde a ako sa to skončí.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #menšinová vláda #Tomáš Taraba