Fico navrhuje dohodu: Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche?

Celé Slovensko už niekoľko týždňov sleduje s napätím hru Vláda hľadá parlamentnú väčšinu. Je preto úplne prirodzené, že opozícia vycítila príležitosť a žiada predčasné voľby. Vyčítať jej, že sa správa nezodpovedne, lebo je kríza, je smiešne.

10.10.2022 20:00
debata (15)

Nebola to opozícia, ktorá prešustrovala najprv ústavnú a napokon aj obyčajnú väčšinu v parlamente. Rozpad zapríčinili nezodpovedné kroky Igora Matoviča, ktorý nie je schopný normálne vládnuť.

Navyše, ak s rovnakým návrhom prichádza aj koaličný partner Boris Kollár, mali by si najprv upratať doma, až potom posielať odkazy opozícii.

Hoci ešte minulý týždeň to vyzeralo, že vláda našla nového spojenca, všetko je inak. Tomáš Taraba vedomý si toho, že vláda visí na šnúrkach od jeho gatí, má obrovský priestor, aby mohol licitovať (čo je slušnejší výraz pre vydieranie). Pozná svoju cenu, a preto nie je ochotný podporiť čokoľvek, s čím príde vláda (napr. zvýšenie rozpočtu na rok 2022 o 1,5 mld. eur), a, naopak, on sám preberá iniciatívu a navrhuje zákony, ktoré konzultuje s ministrom spravodlivosti, akoby bol súčasťou koalície.

Kollár si uvedomuje, že táto fraška sa nemusí skončiť dobre, a preto si hľadá únikovú stratégiu. Každému je jasné, že predčasné voľby v čase krízy nie sú ideálnym riešením. Lenže čo je ideálne? Na druhej strane si ľudia môžu povedať, že horšie to už nemôže byť, pretože spôsob, akým spravuje krajinu Matovič, je asi to najhoršie, čo Slovensko postretlo za uplynulých 30 rokov.

Z tohto hľadiska prichádza Robert Fico so zaujímavou ponukou – my podporíme legislatívne návrhy na riešenie krízy, vy na odplatu predčasné voľby.

Samozrejme, že Fico sleduje predovšetkým svoje ciele. Lenže ak bude Heger vajatať a dookola iba verklíkovať o návrate mafie, tak napokon nebude mať schválený ani tohtoročný, ani budúcoročný rozpočet, zato dostane ako „darček“ predčasné voľby.

Pretože o nich hovoria aj tarabovci, ktorí sa napokon pokojne môžu pridať aj k Ficovi. Ako je to o tom vrabcovi v hrsti a holubovi na streche?

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #Boris Kollár #Eduard Heger #Tomáš Taraba #predčasné voľby 2023