Urobí Heger konečne poriadok?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v relácii Ide o Pravdu povedal, že štátny rozpočet na budúci rok nepodporí. Dôvod? Boli porušené dohody. Zostane sám alebo sa k nemu pridajú aj iní ministri?

12.10.2022 20:00
debata (9)

Uvidíme v piatok, keď vláda zasadne k štátnemu rozpočtu. Už v sobotu 15. októbra je posledný termín, keď musí kabinet predložiť zákon roka do Národnej rady. Opäť ako obyčajne v poslednej chvíli. Ešte v stredu sociálni partneri k rozpočtu rokovali na Hospodárskej a sociálne rade. Nespokojnosť je veľká. Nevyjasnených otázok mnoho.

Už dávno to tak nemalo byť. A rozhodne by sa ministri nemali verejne kritizovať. Zvlášť keď sú nominanti tej istej strany. Lenže to je OĽaNO. Pokiaľ ministri zdravotníctva a financií majú iné predstavy, mali by komunikovať za zatvorenými dverami. Hoci Igor Matovič je, aký je, štátny rozpočet nie je iba jeho dielo, pripravuje ho celé ministerstvo financií. To drží ochrannú ruku nad štátnou kasou. Hlas samotného ministra by sa nemal preceňovať, údaje a prepočty robia úradníci.

Rezort zdravotníctva dostane na budúci rok o 1,24 miliardy eur viac – zo 6,38 na 7,62, teda zhruba o 20 %. To je celkom slušný nárast. Lengvarský argumentuje, že to nebude stačiť na financovanie nemocníc, ktoré každoročne vyrábajú dlhy, podfinancované ambulancie a na pokrytie vyšších platov zdravotníkov. Oproti pôvodnej dohode dostal rezort o 464 miliónov eur menej. Matovič kontruje, že 340 miliónov eur na vyššie mzdy schoval v položke Všeobecná pokladničná správa. Uviedol aj rozumný dôvod. Tak kto má potom pravdu?

Keď ministri nedokážu nájsť spoločnú reč, mal by medzi nich logicky vstúpiť predseda vlády. Eduard Heger by si mal urobiť poriadok medzi svojimi ministrami. Konečne by sa mal prestať obávať Matovičových reakcií a myslieť na štát. Pretože ak nebuchne do stola, nakoniec doplatí na to on sám a vláda sa mu rozpadne ako domček z kariet.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Igor Matovič #Eduard Heger #Vladimír Lengvarský #štátny rozpočet 2022