Streľba na Zámockej ulici: Slová sú zbraň a dialóg poistkou

Nenávisť z internetu sa pretavila do trpkej a smutnej reality. Slovensko sa zobudilo do tragického rána a už nikdy nebude také ako predtým. Prečo? A ako predísť tomu, aby sa to opakovalo?

13.10.2022 15:00
debata (23)

Streľba na Zámockej ulici je budíčkom. Pre všetkých. A mementom toho, že zlosť a verbálne útoky sú prvým krokom k násiliu. Blúznenie o tom, že ľudia inej sexuálnej orientácie nie sú prirodzení, a teda že vlastne ani nie sú ľudia, vytvára zhubné podhubie pre zločiny.

Slová sú zbraň. Preto je najvyšší čas uvedomiť si, že ustavičné burcovanie proti akýmkoľvek skupinám obyvateľstva má skutočné a hmatateľné dôsledky. Také, ktoré sa nevzášajú len v abstraktnej realite internetového sve­ta.

Polátaný manifest vraha obsahoval takmer všetky konšpiračné teórie extrémistov a krajnej pravice. Terorista v ňom blúznil o celosvetových židovských sprisahaniach, o teóriách o vyhladzovaní bielej rasy, o nenávisti voči LGBTI komunite a ďalších nezmysloch. Na vlastné oči vidíme plody „postpravdovej” éry a toho, ako hlboko sa dá upadnúť do útrob najtemnejších stránok internetu.

Tragédia v Teplárni bola aj prvým testom našich reakcií. A tu sme, žiaľ, ako spoločnosť zlyhali. Mená a fotky teroristov sa jednoducho nemajú zverejňovať. Nielenže lacnou slávou motivujeme ďalších potenciálnych zločincov, ale spôsobujeme tým aj sekundárnu viktimizáciu, ktorá znásobuje utrpenie obetí. Nech táto udalosť je aj mementom nášho pochybenia, ktorému sa musíme do budúcna vyvarovať.

Čo teraz? Obetiam život nevrátime. Každý z nás sa však môže pričiniť o to, aby sme nemuseli byť svedkami ďalších takýchto tragických príbehov. Našou spoločnou úlohou by malo byť vytváranie bezpečnejšieho, tolerantnejšieho a otvorenejšieho Slovenska – priestoru, v ktorom sa nikto nebude musieť obávať o svoj život a zdravie len kvôli tomu, aký sa narodil, či v čo verí.

Dnes sa totiž od toho väčšmi vzďaľujeme. Žijeme v krajine, kde príslušníci LGBTI komunity či iných menšín sú na dennom poriadku odsudzovaní, urážaní a dehumanizovaní. Často, žiaľ, sú aj obeťami fyzických útokov a šikanovania. Ak k tomu pridáme fakt, že takmer polovica obyvateľov Slovenska verí na rôzne konšpiračné teórie, bolo len otázkou času, kedy v niekom praskne strunka.

Slová sú zbraň. A je úlohou nás všetkých prispieť k tomu, aby nemala na svedomí ďalšie životy.

I keď sa to môže zdať ako neortodoxné, riešenie je aj v dialógu a snahe porozumieť. Rozprávajme sa a počúvajme tých, ktorí v sebe skrývajú nenávisť a hnev. Aj vzájomnou výmenou skúseností, pohľadov a ideí zvýšime šancu vyvarovať sa ďalším tragickým prejavom skrývanej frustrácie. A niekedy stačí len počúvať a dať najavo, že každý má právo na ľudskú dôstojnosť. Napriek tomu, že to môže byť náročné a nepríjemné, má to zmysel. Odcudzenie a odsunutie na vedľajšiu koľaj totiž zablúdené mysle len viac radikalizuje a utvrdzuje v presvedčení o svete, ktorý na človeka zanevrel.

Zobuďme sa a snažme sa porozumieť. Slová sú zbraň. A je úlohou nás všetkých prispieť k tomu, aby nemala na svedomí ďalšie životy.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #nenávisť #HateFree #streľba na Zámockej #LGBTI+