Návrat do normálu

Na dobré sa ľahko zvyká. Každý by chcel mať vysoký plat, nízky rast cien, stabilnú prácu a pohodlný život. Na Slovensku veľká časť obyvateľstva túto realitu pocítila na vlastnej koži takmer počas celej druhej dekády tohto storočia. Platy rástli, inflácia bola nízka, pracovných ponúk veľa.

16.10.2022 19:00
debata (10)

No potom prišla pandémia COVID-19. Zasekla sa výroba, dodávky materiálov a komponentov, ceny vystrelili hore a ľudia sa po dlhej dobe zobudili do novej reality: museli si za nákupy priplatiť aj si na ne počkať.

Keď si svet ešte len lízal rany po dvoch rokoch boja proti pandémii, prišiel ešte väčší šok. Taký, ktorý si pred februárom 2022 nevedel nikto predstaviť. Rusko napadlo Ukrajinu a ocitli sme sa vo vojne. Práve vpád agresívneho Kremľa k nášmu východnému susedovi roztočil špirálu enormného zdražovania energetických komodít – najmä elektriny a plynu. Ich cena na burzách vystrelila do šialených výšok a predražila všetko – od reštaurácií, stavebných materiálov až po priemyselnú či poľnohospodársku výrobu.

Na cválajúcu infláciu zareagovali centrálne banky, ktoré začali dvíhať úrokové sadzby (čítaj zdražili peniaze a pôžičky), aby ju zabrzdili. Drahšie pôžičky sa premietli do drahších hypoték a tak už v priebehu pár mesiacov roka 2022 Slováci dali zbohom novým úverom na bývanie pod jedným percentom. V súčasnosti dávajú banky hypotéky priemerne za tri percentá. V podstate opúšťame éru superlacných peňazí a vraciame sa do normálu. Veď len v Maďarsku sa hypotéky blížia k desiatim percentám, v Česku k siedmim, čiže z historického pohľadu sa nekoná nič prekvapivé, pretože stále máme hypotéky relatívne lacné.

Pandémia, vojna a zvyšovanie sadzieb vytvorili dokonalý toxický koktail, ktorý naša ekonomika musí vstrebať. Po ňom skutočne hrozí, že lacné energie, potraviny či peniaze sa nevrátia na pôvodné úrovne. Budeme si musieť priplatiť a zvyknúť si na to.

Dobrou správou na záver je, že svet nekončí, ekonómovia predpovedajú lepšie časy už v roku 2024, platy budú stále rásť, voľných pracovných miest je rekordne veľa. Samozrejme, každá predpoveď stojí a padá na tom, ako sa vyspí novodobý ruský cár.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #hypotéka #úrokové sadzby #lacné hypotéky