Sme „najmúdrejší“ národ na svete?

Podľa júnového prieskumu Reuters Institute najmenej spomedzi 46 krajín dôverujú médiám Slováci a Američania. Verí im iba 26 % ľudí. V takom Fínsku 69, v Dánsku 58 a v Nemecku 50 percent. Je to chyba médií alebo Slováci majú proste vlastnú hlavu a nenechajú sa len tak oblbnúť?

17.10.2022 20:00
debata (18)

Nielen v politike, ale aj pri futbale, hokeji, covide, vo vakcinácii, vojne na Ukrajine či v čomkoľvek inom. To, že na Slovensku podlieha konšpiráciám, hoaxom, polopravdám až úplným výmyslom veľká časť slovenskej populácie – oveľa väčšia ako inde vo svete – potvrdil aj najnovší prieskum Centra pre bioetiku Univerzity sv. Cyrila a Metoda v spolupráci s agentúrou Focus. Konšpiračný index dosiahol na Slovensku hodnotu 30,27. Ide o jednu z najvyššie nameraných hodnôt zo všetkých krajín, kde sa prieskum podľa zvolenej metodiky doteraz uskutočnil.

V minuloročnom medzinárodnom prieskume renomovaného francúzskeho vedeckého časopisu dosiahol konšpiračný index najvyššiu hodnotu z 22 krajín v Turecku – 25,29. To je stále o päť bodov menej ako u nás. Na opačnom konci skončilo Dánsko – 6,29. Niet divu, že štandardné médiá sa tam tešia zaslúženej dôveryhodnosti. V prípade Slovenska sa tak potvrdili údaje z predchádzajúcich prieskumov Globsecu.

Neprekvapuje, že až 46,6 % ľudí neverí vakcínam a „dobre vie“, že škodia. Na rozdiel od iných krajín, u nás tieto hlúposti šírili nielen proruské „alternatívne“ médiá, ale aj slovenskí opoziční tribúni. Zaujímavé na tom však je, že tak robili z čisto osobných dôvodov.

Aj mladý vrah na Zámockej veril bludom, že svet riadi niekto z pozadia. Preto konal. Kto nás vlastne kontroluje? LGBTI komunita, židia, deep state, CIA či tajné spolky? Čím je človek menej dôverčivý k autoritám, tým menej mu stačí, aby si urobil pevný názor – o ktorom, paradoxne, už nepochybuje.

Hoci mnohí nedôverčiví ľudia oficiálnym správam neveria, majú vlastný rozum, na slovo veria alternatívnym médiám bez toho, aby čokoľvek o nich vedeli – kto za nimi stojí, kto im falošné správy a polopravdy podsúva. Netušia, že sú na základe overených psychologických techník šikovne manipulovaní.

Otázka dnešných dní je, či veľkú časť našej spoločnosti a politiky nakoniec neovláda iba primitívnosť a hlúposť? Čo tak sa nad tým zamyslieť?

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #žurnalistika #konšpiračné teórie #hoax #fake news #UCM #alternatívne médiá