Poslanci nemali na výber. Začína sa nová opozično-koaličná spolupráca?

Po týždňovej pauze sa poslancom na štvrtýkrát podarilo otvoriť schôdzu Národnej rady. Situácia v ekonomike a spoločnosti je vážna. Ďalšie obštrukcie by sa im nemuseli vyplatiť. Preto si liberáli zo SaS všetko riadne spočítali, pridali sa k bývalým koaličným kolegom a schôdzu odblokovali.

18.10.2022 19:00
debata (7)

Ani toto otvorenie však neprebehlo tak, ako by sa patrilo. Hoci prítomných v pléne parlamentu bolo dostatok,– 94 poslancov zo 150, na hlasovaní sa zúčastnilo iba 19 poslancov. To skutočne nie je žiadna sláva. Najmä keď si uvedomíme v akej dobe sa nachádzame a čo všetko treba prerokovať a schváliť, aby sme bez väčšej ujmy prežili zimu i nasledujúci rok.

Ako sa očakávalo, otvorenie schôdze nepodporili poslanci Smeru a Hlasu. Pritom táto schôdza je v prvom rade o novelizácii štátneho rozpočtu na tento rok. V hre bola pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur. Ceny elektriny a plynu gniavia podnikateľov, firmy, domácnosti, sociálne slabých, proste každého. A práve ľavičiarom by sociálne veci mali najviac ležať na srdci.

Sociálni demokrati síce podporili vyplatenie 14. dôchodku, ale ostatné skupiny obyvateľov akoby nevnímali. Na penzie ide síce zhruba 200 miliónov eur, lenže rovnako tak aj pre ostatné ohrozené skupiny, ako aj pre verejnú (štátnu) správu. Na pomoc firmám je vyčlenených až 900 miliónov eur. Liberáli zo SaS si na rozdiel do pravicových extrémistov a ľavičiarov pod tlakom uvedomili, že už ďalej nemôžu brať za rukojemníkov poctivých podnikateľov a zamestnancov, ktorí musia živiť vlastné rodiny.

Podčiarknuté a spočítané: novela štátneho rozpočtu bola ešte večer schválená ústavnou väčšinou 94 poslancov. Ako za starých koaličných čias. Je to začiatok novej opozično-koaličnej väčšiny?

Nech už vládny návrh z dielne ministra financií Igora Matoviča mal viaceré sporné miesta, každý zodpovedný politik by mal v kritickej dobe rokovať a hľadať kompromis v prospech nás všetkých. Momentálne totiž nejde o klasickú opozičnú politiku, ale doslova o prežitie počas energetickej krízy.

Samozrejme, ochota musí byť na oboch stranách. To by si mal uvedomiť zvlášť premiér Eduard Heger, pretože dobre vie, aký nevypočítateľný a neústupčivý dokáže byť minister financií. Našťastie konečná verzia všetkých zákonov závisí výlučne od poslancov. Aj tí v OĽaNO by mali prejaviť viac „flexibility“ voči svojmu šéfovi.

Podčiarknuté a spočítané: novela štátneho rozpočtu bola ešte večer schválená ústavnou väčšinou 94 poslancov. Ako za starých koaličných čias. Je to začiatok novej opozično-koaličnej väčšiny?

Po zlyhaní odvolania ministra financií si liberáli zo SaS, ako aj nezaradení bývalí koaliční poslanci uvedomili, že príliš na výber nemajú. Pokiaľ budú naďalej robiť obštrukcie, nakoniec to môžu oni, ktorí na to doplatia.

Jedná vec je totiž Igor Matovič ako taký, druhá nerobiť absolútne nič. Akékoľvek negatívne sociálne a ekonomické dosahy na ľudí a firmy budú pripísané na vrub práve liberálnym poslancom. Plus spájanie so Smerom. Úbytok volebných preferencií im musí byť dostatočným varovaním. Ak nechcú spáchať politickú samovraždu, ku koalično-opozičnej spolupráci sú nateraz odsúdení.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #opozícia #koalícia #Národná rada SR #Hlas-SD #štátny rozpočet 2022 #SASKA