Veľké problémy malých obcí

Pred komunálnymi voľbami sa pravidelne vynárajú tie isté problémy, ktoré Slovensko trápia už dlhú dobu. V niektorých obciach nemá vôbec nik záujem kandidovať, v lepšom prípade sa o post starostu a poslancov uchádzajú dlhé roky stále tí istí ľudia.

25.10.2022 20:00
debata (2)

Žiaľ, netýka sa to len odľahlých regiónov so starnúcim obyvateľstvom, ktoré sa vyľudňujú. Tento jav sa čoraz častejšie vyskytuje aj v mnohých ďalších malých obciach po celom Slovensku.

Problém spočíva v tom, že v porovnaní so zvyškom EÚ patríme medzi najmenej urbanizované krajiny. Trochu štatistiky: podiel obyvateľstva bývajúceho v mestách dosahuje len 56 percent. Z celkového počtu 2 927 obcí tvoria až dve tretiny malé obce s menej ako 1 000 obyvateľmi. Až 412 obcí má menej ako 199 obyvateľov a v 141 obciach žije dokonca menej ako 99 obyvateľov! Toľko ľudí býva bežne v jednom paneláku.

Nehovoriac o vymierajúcich dedinkách, v ktorých žije pár posledných duší. Napríklad dedinka Príkra v okrese Svidník s 12 obyvateľmi je najmenšou obcou na Slovensku. Hneď za ňou je dedinka Ondavka v okrese Bardejov s 15 obyvateľmi. Tá dlhší čas nemala starostu ani poslancov, a hoci sa v minulosti hovorilo o zlučovaní s vedľajšou dedinou, stále je formálne samostatná. No čo z toho, keď v nej prakticky nič nefunguje?

Je zrejmé, že jestvujúce územné členenie Slovenska s 2 927 obcami je neudržateľné. Už roky sa preto hovorí o potrebe tzv. komunálnej reformy. Žiaľ, zostalo len pri zámere. No ak majú samosprávy do budúcnosti kvalitne plniť svoje funkcie, bude nevyhnutné pristúpiť k zlučovaniu obcí, čím sa jednak podarí ušetriť prostriedky a zároveň zefektívniť fungovanie samospráv.

Napokon, nepôjde o nič nové, strediskové obce tu existovali už aj za minulého režimu. Niekedy aj zdanlivý krok späť môže byť krokom vpred

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #malé obce #spojené voľby 2022 #komunálna reforma