Parlamentné káblové kocúrkovo

Hádam nič lepšie necharakterizuje vládnutie koalície ako až komické zlyhanie počítačovej siete v Národnej rade. Najprv hackerský útok, sťaby priamo s úmyslom zničiť Slovensko, potom zastaraná technika, nakoniec banálne zlé prepojenie káblov jedným poslancom.

02.11.2022 20:00
debata (4)

A to iba štvrť hodiny pred maratónskym niekoľkohodinovým hlasovaním o zásadných zákonoch. To bola voda na mlyn pre rôzne konšpirácie. Nejde o zámer priamo zo samotnej menšinovej koalície? Veď nemá dostatok poslancov, aby presadila dôležité zákony. Nejde iba o hľadanie dodatočného priestoru, aby bol čas na presvedčovanie nie až takých opozičných, nerozhodnutých poslancov?

Najmä liberáli z ešte nedávno koaličnej SaS sršali rôznymi divokými teóriami. Nakoniec vysvitlo, že koaliční poslanci boli takmer v plnej sile. Naopak, liberáli zo SaS predtým chýbali v pléne, keď sa hlasovalo o ich vlastných návrhoch. A keď už aj boli v sále, nevedeli, ani kto z nich ich má na starosti. To je čo povedať.

Dnes už poznáme aj vinníka. Bol to poslanec z OĽaNO Róbert Halák, ktorý podvedome – ako sám priznal – pri živej neformálnej diskusii v kultúrnom výbore prepojil dva káble, do ktorých ho nič nebolo. A bum! Skolabovala celá parlamentná počítačová sieť.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

To nikto predtým takto káble neprepojil? Či – ako povedal predseda NR SR Boris Kollár – iba tento jeden uzol nebol chránený? Živá voda pre nové konšpirácie.

Počkajme si na výsledky vyšetrovania. Prečo však poslanci nemôžu hlasovať už tento týždeň, ale až na budúci utorok? Prečo sa celý systém bude preverovať až vo štvrtok, nie v stredu? Keby takto ležérne pristupovali k problémom súkromné firmy, ďaleko by to nedotiahli.

Nič sa nekončí. Našich poslancov neminie troj- až štvorhodinová fuška schvaľovania 75 zákonov až s možno štyristo hlasovaniami. Azda to bez ujmy na druhý pokus zvládnu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hackerský útok #Národná rada SR