Útok sekerou: žneme trpké plody našej ignorácie

V krátkom čase po sebe sme boli svedkami útokov sekerou v škole. Kým v prípade chlapca z Mníška nad Hnilcom zostalo len pri zámere, útočník zo Strednej odbornej školy v Novákoch svoj hrozný čin aj vykonal. Čo sa to deje s našimi deťmi?

03.11.2022 20:00
debata (95)

Útoky v školách boli donedávna fenoménom, ktorý sme poznali len z televíznych správ zo zahraničia. Žiaľ, od júna 2020, keď došlo k vražde na ZŠ vo Vrútkach, sa zoznam krajín, kde sa v školách odohrali násilné trestné činy, rozšíril aj o Slovensko. Doba „nevinnosti“ sa skončila.

Odvety počet násilných incidentov, ktoré vykonali deti, narastá. Hoci na rozdiel od Spojených štátov, dostupnosť strelných zbraní je u nás podstatne nižšia, teroristický čin na Zámockej ulici v Bratislave ukazuje, že už ani to celkom neplatí.

V princípe je však jedno, či si mladistvý páchateľ vyberie sekeru, alebo nôž. Dôležitejšia je skôr otázka, prečo sa agresivita detí stupňuje.

Nikto si azda nerobí ilúzie, že rôzne formy šikanovania tu neboli aj predtým. Mobilné telefóny a sociálne siete len pomohli odrhnúť závoj anonymity, za ktorým sa páchatelia skrývali. No predsa len je rozdiel, ak sa nejaký nespratník vyvŕši na slabšom spolužiakovi, ako keď naňho vytiahne vražednú zbraň.

Motív útočníkov nepoznáme, môžeme len špekulovať, či išlo o psychicky labilných jedincov. Faktom však je, že v uplynulých mesiacoch psychológovia opakovane upozorňovali, že lockdown a z neho plynúci pocit izolácie má veľmi negatívny dosah na detskú psychiku. Počet detí trpiacich úzkosťami, depresiami či poruchami príjmu potravy enormne narástol. Oprávnená požiadavka, aby rezort zvýšil školám rozpočet a tie mohli prijať väčší počet psychológov, však zostala bez ohlasu. Ich pomoc možno mohla zabrániť tomu najhoršiemu. Teraz žneme trpké plody našej ignorácie a tŕpneme, kto bude ďalší.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #útok sekerou