Unikne Fico blamáži? Čaputová ho už raz zachránila

Robert Fico sa konečne dočkal. Prezidentka Zuzana Čaputová, po tom, čo Ústavný súd nenašiel žiadne rozpory s ústavou, vypísala referendum o predčasných voľbách na 21. januára. Líder Smeru sa však príliš radovať nemôže.

04.11.2022 20:00
debata (40)

Časy sa zmenili. V Smere i v Hlase to dobre vedia. S ideou referenda prišli ešte za vlády Igora Matoviča. Vtedy boli nálady v spoločnosti úplne iné. Pretože otázky boli nesprávne naformulované, prezidentka podala podnet na Ústavný súd (ÚS), ktorý rozhodol, že sú v rozpore s ústavou. Fico to šikovne využil a premenil na zbraň proti prezidentke. To mu dlhý čas vychádzalo. A preto mal zostať pri tom.

Nestalo sa. Riskoval. Spolu s Petrom Pellegrinim sa pustil do druhej petície. S jediným cieľom – dosiahnuť spojenie referenda s komunálnymi a krajskými voľbami. Nevyšlo mu to jeho vinou. Zaradil do referenda úplne nezmyselnú otázku o demisii vlády. Prezidentke opäť nič iné nezostávalo, ako sa obrátiť na ÚS. Fico zase „soptil“, ale teraz je rád. Čaputová ho zachránila pred fiaskom.

Na komunálnych voľbách sa zúčastnilo iba 46 % voličov. Na to, aby referendum bolo platné, je potrebná 50 % účasť. Je zrejmé, že by sa tak nestalo. Aj keby referendum prilákalo k urnám ľudí navyše, veľká časť voličov, ktorí sa zúčastnili na regionálnych voľbách, by sa na referende nezúčastnila. Smer i Hlas mali šťastie, vyhli sa blamáži. Poďakovať sa môžu prezidentke Čaputovej.

Ficovi a Pellegrinimu hrozí v januári blamáž. Tá môže mať nečakane negatívny dosah na popularitu Smeru i Hlasu. Zachrániť ich môže Boris Kollár.

Referendum v druhej polovici januára tiež nie je výhra. Na kampaň po Vianociach veľa času nebude. Vzhľadom na minulosť, keď účasť na referendách bola veľmi nízka, teraz nemožno očakávať zázraky. Aj na životne dôležité referendum o vstupe do EÚ prišlo len o málo viac voličov, ako bolo treba.

Navyše nadchádzajúce referendum bude o tom, či sa môže konať skutočné referendum o predčasných voľbách. Ide o zmenu ústavy, zavedenie všeobecného ústavného pravidla, nie o samotné predčasné voľby. O nich by muselo rozhodnúť ďalšie referendum. Kedy? Koncom jari? A keby bolo úspešné, kedy by sa konali predčasné voľby? Na budúcu jeseň, pár mesiacov pred riadnym dátumom? Nonsens.

Tak či tak legislatívu o vyhlásení predčasných volieb potrebujeme zmeniť. Teraz je to možné ústavnou väčšinou poslancov v Národnej rade. Tak ako v rokoch 2006 a 2011. Je to nepraktické. Preto by bolo najlepšie, keby poslanci prijali takú úpravu ústavy, aby sa predčasné voľby dali uskutočniť ľahšie. Napríklad by stačila obyčajná väčšina 76 poslancov zo 150. Keď to ide v iných demokratických krajinách, prečo nie na Slovensku?

Na súlad s každým zákutím ústavy si treba dať pozor. Pretože sa to raz môže skončiť ako v susednom Česku v roku 2009, keď tamojší ústavný súd zrušil v parlamente ústavným zákonom odhlasované voľby a podpísané prezidentom.

Či by však mali ľudia priamo v referende skracovať volebné obdobie, je veľmi diskutabilné. Ak aj áno, vo veľmi obmedzenej miere. Každý politik, ktorý sa teraz vezie na vlne hnevu občanov a chce sa zapáčiť, by si mal uvedomiť, že raz sa to môže obrátiť proti nemu, v čase, keď si to bude najmenej priať.

Ficovi a Pellegrinimu hrozí v januári blamáž. Tá môže mať nečakane negatívny dosah na popularitu Smeru i Hlasu. Zachrániť ich môže Boris Kollár, ktorý pretlačí zmenu ústavy o predčasných voľbách v Národnej rade, a vôbec nie lacné referendum bude zbytočné.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Boris Kollár #Peter Pellegrini #Ústavný súd SR #Národná rada SR #Zuzana Čaputová #referendum o predčasných voľbách #predčasné voľby 2023