Arcibiskupova minisukňa. Z Oroscha je zlý sudca

Pápež František je autor výroku, že gejovia a lesby by nemali byť „súdení" ani odsúvaní na okraj. Zdôraznil ešte, že ak je niekto homosexuál a hľadá Boha, tak „kto som ja, aby som ho súdil?". František dal jasne najavo, že cíti, že plné právo súdiť živých i mŕtvych patrí jedine Ježišovi Kristovi, biblickému vykupiteľovi sveta.

06.11.2022 10:55
Miroslav Čaplovič, nová Foto:
Miroslav Čaplovič
debata (213)

Slovenský arcibiskup Ján Orosch sa vydal úplne opačným smerom. Skrývajúc sa za otázniky sa stal sudcom dvoch mladých gejov zastrelených v Bratislave pre ich sexuálnu orientáciu. Zapochyboval o ich úplnej nevine. Okrem iného podsunul konšpiračnú teóriu, že v bare, pred ktorým vyhasli ich životy, sa možno užívali drogy, čím z obetí nepriamo vytvoril prípadných narkomanov.

Arcibiskup hľadá diabla alebo pátra po jeho stopách tam, kde v skutočnosti zlo nebolo. Satan sa objavil pri Teplárni na Zámockej ulici v Bratislave až tragický večer, keď zaduneli výstrely zo zbrane vraha, ktorý nenávidel homosexuálov.

Skúmať nevinu oboch zavraždených mladíkov prostredníctvom špekulácií a pomáhať si otáznikmi je niečo podobné, ako súdiť obeť znásilnenia za to, že mala na sebe vyzývavé oblečenie, čím mala motivovať zvrhlíka spáchať zločin. Prečo si obliekla minisukňu a nedala si na seba radšej rifle? Nie je celkom nevinná, pretože nohavice na nej by znížili riziko násilného sexu? Takéto nezmysly sú porovnateľné s tým, čo arcibiskup napísal v neverejnom obežníku pre kňazov.

Ján Orosch Čítajte viac Arcibiskup Orosch pochybuje o nevinnosti obetí útoku na Zámockej. Polícia hovorí o hrubej manipulácii

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) nemôže mlčať: musí zaujať stanovisko k Oroschovmu listu. Čo si majú myslieť katolícki veriaci? Iba smútiť za dvomi zabitými alebo aj „skúmať ich možnú mieru viny"?

Čo si má myslieť celá slovenská spoločnosť o predstaviteľoch KBS, keď na jednej strane trnavský arcibiskup spochybnil nevinu obetí a na druhej strane pred pár dňami bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský celebroval svätú omšu za nich? (Venovaná bola pokoju a porozumeniu medzi ľuďmi, pripomenuli si ňou zároveň päť mŕtvych po šialenej jazde opitého šoféra na Zochovej ulici v Bratislave.)

Žiaľ, nie je to prvýkrát, čo arcibiskup Orosch išiel proti zdravému rozumu. Žiaľ, rovnako platí, že KBS opakovane nedokázala reagovať na jeho konanie, pričom nepochopiteľne vtedy mlčali aj slovenskí politici.

Orosch v septembri 2021 v obci Dolné Obdokovce celebroval svätú omšu pri príležitosti 120. výročia narodenia Jánosa Esterházyho. V marci tohto roku prijal pozvanie do Maďarska, kde Rákocziho spolok na počesť Esterházyho každoročne udeľuje ocenenia tým, čo sa zaslúžili o službu maďarským komunitám na „felvidéku" (združenie sa správnemu slovu Slovensko vyhýba). Arcibiskupa zavolali z Trnavy do Budapešti, aby predniesol pochvalný príhovor.

Obdivovať Esterházyho je takmer porovnateľné s tým, ako keby niekto v Berlíne velebil Konrada Henleina, hlavného sudetonemeckého rozbíjača Československa, zaslepene, len preto, že aj on mal na srdci „blaho" nemeckej národnostnej menšiny.

Esterházy, kolaborant s Hitlerom podobne ako Henlein, označoval spoločný štát Čechov a Slovákov za pozliepanú ohavu, ktorú treba zničiť. Ako poslanec Slovenského snemu hlasoval za všetky návrhy protižidovských zákonov, nepodporil iba deportácie Židov. Prízvukoval doslova, že od útleho veku vždy stál na protižidovskej pozícii a na nej aj zostane. Na jeseň 1947 odsúdili Esterházyho v demokratickom Československu na trest smrti (neskôr mu ho zmiernili na doživotie).

Po škandáloch s Esterházym a s obežníkom pre kňazov by 69-ročný arcibiskup urobil najlepšie, keby sa pobral na zaslúžený dôchodok a odmlčal sa. Pre dobro svojej cirkvi i celého Slovenska.

kollár, orosch Čítajte viac Ostré slová politikov po liste arcibiskupa Oroscha. Kollár odporúča polícii, aby si strčila podobné kecy do z...u
213 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Orosch #LGBTI+