Začiatok konca Richarda Sulíka?

Rady SaS opustila ešte nedávno stálica po boku Richarda Sulíka poslanec Martin Klus. Predtým odmietol ponuku lídra bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Volebné preferencie SaS po odchode z vlády začali prudšie klesať. So stranou, ktorá pre mnohých znamenala jediný hlas zdravého rozumu v koalícii, to nevyzerá dobre.

08.11.2022 08:00
debata (15)

Zo začiatku sa zdalo, že šéf liberálov letným ultimátom na odchod Igora Matoviča z postu ministra financií nemá čo stratiť. Lenže najnedôveryhodnejší slovenský politik neustúpil a SaS naplnila svoje slová a odišla z koalície.

Liberáli mali v ruke ešte jedného žolíka – odvolávanie Matoviča z postu ministra v parlamente. V pozícii, keď koalícia nemá väčšinu, sa javilo, že tento pokus by mohol vyjsť. Nakoniec poslanci Matoviča podržali. A karta sa obrátila. Situácia v menšinovej koalícii sa upokojila a SaS získala nálepku strany, ktorá chce predčasnými voľbami vrátiť Smer a Hlas opäť k moci. Ešte nie je koniec, ale nateraz sa zdá, že Sulík sa prepočítal.

Každý chápal Sulíkove pohnútky. Už sa naďalej nemohol nechať verejne urážať od Matoviča. Lenže neústupčivosť lídra liberálov, neochota ku kompromisom a zotrvanie za určitých ústupkov v koalícii, zanechali na voličoch stopu. Nespráva sa ako Matovič? Z mučeníka sa stal obratom zradca.

Hoci poslanci a vedenie strany poslušne stáli za svojím predsedom, nie všetci boli odchodom z koalície nadšení. Ministerka Mária Kolíková odišla v reforme súdnictva od rozrobenej práce, Branislav Gröhling rozbehol reformy v školstve. Pre ľudí ako Klus a Korčok, ktorí vidia naplnenie v diplomacii, to bolo v podstate zmarenie sebarealizácie. Prečo to všetko?

So stranou, ktorá pre mnohých znamenala jediný hlas zdravého rozumu v koalícii, to nevyzerá dobre.

Nejde o prvú Sulíkovu zbytočnú zaťatosť. Celý mechanizmus sa podivne opakuje. Teraz možno narazila kosa na kameň. Pred 11 rokmi úplne nezmyselne, z čírej tvrdohlavosti, ideologickej zaslepenosti povalil vládu Ivety Radičovej. Pritom nič nedosiahol: obratom bola pomoc Grécku schválená v parlamente.

Výsledkom bolo drvivé víťazstvo opozičného Smeru vo voľbách, dar Robertovi Ficovi. Hoci aj vtedy Sulíka vedenie strany podržalo, po voľbách významné osobnosti strany odišli. Neskôr stranu opustila aj dvojka strany Jozef Mihál (do strany Spolu). Ďalšie delenie strany nastalo tesne pred voľbami v roku 2020. SaS ledva preliezla cez päťpercentnú hranicu. Stranu neskôr opustila ďalšia výrazná tvár – europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Tá sa spolu s Mihálom teraz snaží založiť novú stranu. Zatiaľ márne. Ivan Korčok na jej ponuku nereflektoval, drží sa v úzadí. Nová strana by v pravicovom rozdrobenom prostredí spôsobila ďalšie zbytočné delenie. V zálohe sú malé strany Spolu, ODS, Šanca aj Za ľudí. Volanie expremiéra Mikuláša Dzurindu po spájaní vyznieva doprázdna.

Zatiaľ na odchode SaS z koalície „zarobili“ sociálni liberáli z Progresívneho Slovenska. Zatiaľ čo sulíkovcom preferencie v jednom prieskume zo stabilných 14 % klesli už pod 10 %, progresívci sa konečne cez túto latku prešvihli. PS sa stáva dôveryhodnejšou ponukou pre liberálov. Sulík sa z tohto pádu už nemusí vystrábiť ako v minulosti.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Progresívne Slovensko #Lucia Ďuriš Nicholsonová #liberáli #SASKA