Dôchodkový chaos, ktorý nemá konca kraja

Keď sa na začiatku storočia zavádzal druhý dôchodkový pilier, mnohí naivne verili, že im prinesie „rakúske a nemecké“ penzie. Stačí iba úspory správne investovať na kapitálových trhoch niekde v Amerike.

08.11.2022 20:00
debata (8)

Také ľahké to však nie je. Druhý pilier, ak chce dlhodobo dobre fungovať, musí byť správne nastavený. Krach finančných trhov v roku 2008 ukázal, že to tak nebolo. Ľudia si uvedomili, že povinné sporenie v druhom pilieri z nich dôchodkových boháčov len tak neurobí. Politici v snahe systém „vylepšiť“ rozbehli reťazec chaotických reforiem, ktorý nemá konca kraja.

Jednofarebná vláda Smeru sa nakoniec neodvážila celý systém zrušiť ako v Česku či okresať na minimum ako v Poľsku alebo v Maďarsku, ale aj tak urobila nevhodné zmeny. Presunula sporiteľov z akciových fondov na garantované (dlhopisové) fondy. Žiadne zlepšenie však nepriniesli. Výsledok? Úrokové miery padli na nulu. A aj výnosy sporiteľov.

Dnes už oťukaní kapitalizmom vieme, že akcie síce lietajú hore-dole, ale predsa len prinášajú priemerne lepší výnos ako dlhopisy alebo ako prvý pilier nadviazaný na rast HDP. Preto tie nové reformy z dielne ministra práce Milana Krajniaka, ktoré sa stali v utorok realitou.

Dokedy však vydržia, nie je isté. Veď za reformy hlasovalo iba 74 poslancov zo 76 prítomných (aj kotlebovci). Preto by sme mali byť opatrní s „definitívou“ (zatiaľ ľuďom nič nehovoriacej) predvolenej investičnej stratégie, automatickej účasti (pre menej zarábajúcich), pozitívneho znižovania poplatkov DSS či problematického zdaňovania jednorazového výberu z nasporenej sumy.

Prídu iné vlády, ekonomická situácia sa zmení. Nemali by sa konečne politici z jednej i z druhej strany pevne dohodnúť a schváliť reformu drvivou väčšinou poslancov?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodkové sporenie #dôchodková reforma