Deravá hranica, pasívni politici

Kto nič nerobí, nič nepokazí. Týmto heslom sa zjavne riadi minister vnútra Roman Mikulec aj policajný prezident Štefan Hamran. Kto nič nerobí, však môže očakávať, že problémy mu napokon prerastú cez hlavu...

09.11.2022 20:00
debata (2)

Čo sa aj stalo. Situácia na česko-slovenskej hranici už dávno prekročila únosnú mieru, a preto argument, že hraničné kontroly na vnútorných hraniciach sú neopodstatnené, „lebo Schengen,“ je čistý alibizmus.

Áno, šéf polície má pravdu v tom, že treba dodržiavať dohodnuté medzinárodné pravidlá hry. Áno, je pravda, že systémovým riešením by bola celoeurópska dohoda a masívne posilnenie hliadok na juhu Maďarska (no 40 vyslaných policajtov na maďarsko-srbskú hranicu je skôr symbolická než skutočná pomoc).

Ak však únia nie je schopná zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc, nemôžeme iba pasívne čakať. Pretože ak Nemecko vracia masívne migrantov do Česka a odtiaľ ich zasa Česi posielajú na Slovensko a my nebudeme nič robiť, tak sa staneme „lievikom Európy.“

Nik netvrdí, že je možné hermeticky uzavrieť celú slovensko-maďarskú štátnu hranicu. Napokon meria 655 km a z pohľadu Slovenska je našou najdlhšou hranicou. Jej západnú časť však tvorí prirodzená bariéra – Dunaj, ktorú len tak niekto neprekoná. To umožňuje sústrediť hliadky na kratučký úsek medzi Čunovom a Rajkou. Ak tento zhruba päťkilometrový úsek nedokáže štát postrážiť, musíme sa pýtať, aký je to štát.

V prípade, keď sa zistí, že nelegálni migranti sa pokúšajú prekračovať hranice inde, napríklad cez Ipeľ alebo ešte východnejšie, tak by sa kontroly mali presunúť aj tam.

Tým štát vysiela jasný signál, že hranice nie sú korzo. Naopak, svojou nečinnosťou len posilňuje odvahu prevádzačov, ktorí vedia, že im nič nehrozí a informácie sa šíria ďalej.

Mimochodom, podľa Dublinského dohovoru, migranti musia po prekročení schengenskej hranice požiadať o azyl v krajine prvého vstupu do EÚ. Takže nie je najmenší dôvod, aby sme ich neposielali späť do Maďarska.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Migranti prúdia cez hranice. Mikulec nečinnosť odmieta

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hraničné kontroly #migranti #schengenská hranica #Štefan Hamran #Roman Mikulec