Na západe nič nové - Rusi ustupujú

Ruská armáda opäť dokazuje svoju nepremožiteľnosť - ústupom. Prečo Rusi zrazu verejne deklarujú vzdanie sa Chersonu, ktorý vyhlasujú za svoj? A môže ísť o pascu?

10.11.2022 19:00
debata (29)

Situácia na chersonskom fronte sa každú chvíľu mení. Jedno je však isté – ruské pozície na západnom brehu Dnepra sú dlhodobo neudržateľné. Ukrajinci totiž takmer s chirurgickou presnosťou likvidujú mosty a logistické tepny, ktoré znižujú kapacity ruskej armády udržať svoje pozície. Stiahnutím sa tak chcú zrejme vyvarovať repete „taktického ústupu“ z Charkovskej oblasti. Ten totiž dopadol tak „úspešne“, že Ruská federácia sa stala jedným z najzaslúžilejších donorov armádnej techniky pre ukrajinskú armádu.

Na avizovanom ústupe je však čudná jeho prezentácia. Ruská strana v stredu zverejnila krátke video, v ktorom minister obrany Sergej Šojgu nariaďuje generálovi Sergejovi Surovkinovi ústup. Celé to vyzerá groteskne, ani nehovoriac o Surovkinových slovách, že životy a zdravie vojakov sú vždy prioritou. Iste. Preto ich už deväť mesiacov pod nátlakom posielajú do vojny, ktorej sami vojaci nevidia zmysel.

Ruské vyjadrenia vyznievajú smiešne až sureálne. V skutočnosti sú však tristné, pretože presne tento neustály hon za alternatívnymi vysvetleniami reality má na svedomí úmrtia desaťtisícov Rusov. Čo už… asi ešte potrvá, kým budú mať rozprávky ruských elít vrúcnejší vzťah so skutočnosťou.

Od studenej vojny sa však svet naučil čítať ich vyjadrenia. Platí totiž jednoduché pravidlo, že 99 % toho, čo Kremeľ vypustí do éteru, stačí znegovať a dopracujeme sa k pravde. Ako to bolo napríklad pri januárových vyjadreniach, že v žiadnom prípade neplánujú napadnúť Ukrajinu, že ich rakety nezasahujú civilné ciele, alebo že ich armáde sa veľmi darí.

Jednoducho – čo štek, to blud. Aj preto stredajšie PR divadielko armádnych špičiek vyvolalo obavy z toho, či sa skutočne plánujú stiahnuť a či nejde len o pascu. Ruská armáda sa totiž už niekoľko týždňov usiluje o evakuáciu obyvateľov Chersonu.

Mesto tak zrejme onedlho bude terčom ruských „holubíc mieru“ s krátkym či stredným doletom. Tie totiž vypúšťajú v kŕdľoch takmer vždy, keď utŕžia čerstvé porážky. A tak Cherson, ktorý považujú za svoju domovinu a časť Ruskej federácie, azda až teraz naplno pocíti bratskú lásku, ktorá sem-tam doletí na nejaký most, školu či na detské ihrisko. Veď vraví sa: keď miluješ, nie je čo riešiť. Či tak nejako…

V každom prípade ruská armáda zožne ďalší „úspech“. Cherson je mesto s obrovským strategickým významom. Drží kontrolu nad tokom Dnepra, a s tým spojené dodávky vodných zásob pre Krym, ktorý sa bez nich nezaobíde. Cherson hrá okrem toho dôležitú rolu pri zabezpečovaní logistických tepien od Záporožskej oblasti až po Krym. Jeho získanie by ukrajinskej armáde umožnilo efektívnejšie výpady voči logistike okupantov.

Ruský ústup z Chersonu zatiaľ visí len vo vzduchu. Rovnako ako úplný kolaps ich vojnovej mašinérie a Putinovho režimu.

K tomu všetkému má mesto aj symbolický význam. Je jediným väčším regionálnym mestom, ktoré Rusi dokázali od februára dobiť. Jeho strata sa tak isto nezaobíde bez ďalších kritických ohlasov na domácom fronte. A to najmä po formálnej anexii Chersonskej oblasti – Putinom deklarovanej súčasti Ruska, ktorú budú brániť všetkými možnými prostriedkami. Nuž, asi sa prostriedky minuli.

Ruský ústup z Chersonu zatiaľ visí len vo vzduchu. Rovnako ako úplný kolaps Putinovho režimu a jeho vojnovej mašinérie. Teraz už otázka nestojí, že či, ale dokedy bude túto nezmyselnú agóniu predlžovať.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Cherson