Preferencie OĽaNO: Ľahko prišlo, ľahko odišlo

Šokujúci výsledok agentúry Median SK, ktorá OĽaNO namerala preferencie 3,9 %, prieskum od Focusu nepotvrdil (7 %). No vzhľadom na to, že Matovičovo hnutie nemá pevné voličské jadro, je to zdvihnutý prst, lebo v prípade Focusu spodná hranica intervalu spoľahlivosti je 5,1 % - čo je tesne nad prahom zvoliteľnosti. Ak si prelietaví voliči reagujúci na populistické vábničky nájdu nového spasiteľa, osud OĽaNO môže byť spečatený.

13.11.2022 19:00
debata (36)

Vo voľbách v r. 2020 OĽaNO síce prekvapujúco vystrelilo do výšin, no jeho preferencie odvtedy kontinuálne klesajú. Príčina je zrejmá – Igor Matovič. Ak nejakému politikovi nedôveruje 91% národa, len ťažko sa dá očakávať, že bude voliť jeho hnutie.

Vzhľadom na jeho výčiny sa dalo očakávať, že OĽaNO raz klesne pod hranicu zvoliteľnosti. No že to príde tak rýchlo, asi nečakal nik. Na to, čo zvyčajne iným stranám trvá aj niekoľko volebných období, Igorovi Matovičovi stačili tri roky. OĽaNO sa naposledy pohybovalo okolo 5 % v lete r. 2019, keď hnutie opustila Veronika Remišová.

Hoci Matovič pred časom vyhlásil, že nech mu už agentúry namerajú päť percent, že je na to zvyknutý, bola to len urazená póza, že nevďačný ľud nedokáže doceniť jeho génia.

Ak by Matovičova hviezda zažiarila a následne zhasla, nikoho by to nemuselo trápiť. Lenže on svojím deštruktívnym štýlom natoľko negatívne poznačil celú politickú scénu, že tá sa doslova otriasa v základoch.

Hoci voľby vyhral so sloganom, že chce „poraziť mafiu“, napokon sa mu podarilo jedine to, že vypustil hnedého džina z fľaše.

Lebo ak kotlebovci získali vo voľbách 8,24 % percenta, podľa posledného prieskumu Median by hnutie Republika volilo až 11,8 %.

Toto bude dedičstvo Matoviča. Raz na neho budeme spomínať ako na populistu, „vďaka“ ktorému politická kultúra klesla až na úroveň suterénu, ktorý enormne zadlžil Slovensko a ktorý svojím paktovaním s kotlebovcami a mazurekovcami legitimizoval fašistov. Smutný odkaz jedného nesmierne ambiciózneho politika…

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Focus #Median SK #prieskum verejnej mienky