Je nás už 8 miliárd, populačná bomba však nevybuchne

Tento utorok prekročil počet obyvateľov Zeme hranicu osem miliárd. A hoci svetová populácia bude ešte nejaký čas rásť, zdá sa, že katastrofické scenáre sa nenaplnia.

15.11.2022 20:00
debata (2)

Tie vychádzali z predpokladu, že v 20. storočí došlo k rapídnemu nárastu obyvateľstva, a tento trend by mal preto pokračovať ďalej. K tomu sa pridávali obavy, že ľudstvo v dohľadnom čase vyčerpá svoje surovinové zdroje.

Na ilustráciu, kým na začiatku 20. storočia žili na Zemi menej ako dve miliardy obyvateľov, na prelomene milénia ich bolo trojnásobne viac. Takúto populačnú explóziu naša planéta nezažila nikdy predtým. Obavy z preľudnenia boli preto namieste. Teraz však prognózy ukazujú, že svetová populácia bude postupne klesať.

Ako je možné, že populačná bomba napokon nevybuchne? Potvrdzuje sa platnosť pravidla, že so stúpajúcim bohatstvom klesá pôrodnosť. Kým v roku 1950 pripadalo vo svete na jednu ženu priemerne päť detí, v roku 1995 to boli tri deti a teraz je to zhruba 2,3 dieťaťa. Podľa odhadov v roku 2050 by to malo byť už len 2,1 dieťaťa.

Azda najlepším príkladom je Čína, kde vláda roky presadzovala politiku jedného dieťaťa a ani po jej zrušení nedošlo k výraznému nárastu. Dnes na jednu ženu v Číne pripadá 1,44 dieťaťa. Na druhej strane v chudobných krajinách, ako je napríklad Afganistan, je pôrodnosť stále vysoká – dosahuje až 5,3 dieťaťa na jednu ženu.

Vo svete síce preľudnenie nehrozí, no či naša planéta dokáže uživiť rastúci počet ľudí, sú stále namieste, pretože pretrváva nebezpečenstvo preľudnenia na regionálnej úrovni. Napríklad v Afrike ako na jedinom kontinente bude počet ľudí ďalej rásť.

Opačný problém bude mať Slovensko. Demografi upozorňujú, že počet obyvateľov u nás začne postupne klesať. To samo osebe nie je problém, napokon naša krajina nie je nafukovacia, bude si to však od politikov vyžadovať dôkladnú prípravu na túto demografickú zmenu. A pri pohľade na súčasné politické garnitúry, ktoré robia neustále zmeny v dôchodkovom systéme, má človek obavy, ako to zvládnu, keď pôjde skutočne do tuhého…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #demografia #počet obyvateľov #starnutie populácie