Odvolávanie Mikulca: Bumerang Ficovej politiky

Neprešli ani dva mesiace a minister vnútra Roman Mikulec opäť čelí odvolávaniu v Národnej rade. Už ôsmykrát. Má to vlastne zmysel alebo je to len divadlo opozície, najmä Roberta Fica?

15.11.2022 19:00
debata (11)

Pribúdanie nelegálnych migrantov, prísne kontroly na českých hraniciach a neschopnosť dostatočne chrániť hranicu s Maďarskom si zasluhujú najvyššiu pozornosť. Nie je to však téma iba pre vládu, ale predstavuje problém pre celú spoločnosť. Kde inde ju riešiť ako v parlamente? Žiaľ, dnes jediný legitímny prostriedok, ako opozícia môže otvoriť túto tému v NR SR, je navrhnúť odvolanie ministra vnútra. Lenže jeho prípadné odvolanie na riešení problému nič nezmení. To Fico aj s celou opozíciou dobre vedia.

Smeru ide o testovanie jednoty koalície. V nej nemá Mikulec pevnú podporu. Za sebou má viacero prešľapov, ktoré nedokázal vierohodne vysvetliť. Aj v tomto prípade zlyhal. Nie teraz, ale ešte na začiatku leta, keď cez Slovensko začali prúdiť húfy migrantov. Kým bola otvorená česká hranica, nikto si ich nevšímal. Až keď ju Česko „zatvorilo“ pre obavu z rovnakého kroku voči nemu zo strany Nemecka, pocítili sme celý problém na vlastnej koži. Uvedomili sme si, že naše prostriedky sú značne obmedzené. Krízu by nedokázal riešiť ani Fico. Márne sa oháňa rokom 2015, keď to celkom dobre zvládol. Situácia však bola iná: hlavná trasa neviedla cez Slovensko a cieľová stanica Nemecko ochotne vítala všetkých migrantov. Dnes sa politika (a nálady) Nemecka otočila o 180 stupňov.

Jednoduché riešenie neexistuje. Horšie je, že nemáme žiadnu stratégiu. Ani Smer, ani opozičné strany ju neponúkajú. Lepšie strážiť maďarskú hranicu? Samozrejme, áno. Lenže kto ju má chrániť? Chýba nám (aj vinou zlej personálnej politiky Kaliňáka a Fica) dvetisíc policajtov, zvlášť v Trnavskom a Bratislavskom kraji. Má sa povolať armáda? A dokážeme aj tak hranicu ochrániť, keď sa to nedarí ani plotom ohradenému Maďarsku na hranici so Srbskom?

Bez podpory EÚ si príliš nepomôžeme. Nechceme však veľa? Po tom, ako nepriateľsky a cynicky sa Slovensko správalo voči partnerom v roku 2015.

Tejto schengenskej hranici by mala venovať pozornosť EÚ a na to zriadená agentúra Frontex. Nemá sa príliš k činu. Pritom nápor je dvojnásobný: okrem migrantov z Turecka prichádzajúcich cez Grécko aj výlučne iba zo Srbska a z okolitých krajín. Prorusky orientované Srbsko totiž svojou vízovou politikou doslova vyzýva ľudí z celého sveta, aby si kúpili letenku do Belehradu a odtiaľ sa vydali do únie. Nemali by sme preto zatlačiť na Srbsko?

Bez podpory EÚ si príliš nepomôžeme. Nechceme však veľa? Po tom, ako nepriateľsky a cynicky sa Slovensko správalo voči partnerom v roku 2015. Ich otáľaniu sa nemôžeme preto čudovať. Nech si to teraz dobre „vychutnáme“. A odmietanie povinných kvót aj súčasnou vládou ich iba utvrdzuje v postoji.

Slovensku tak reálne hrozí hromadenie nelegálnych migrantov, ktorých nevieme kam vracať. Iba zhoda naprieč celým politickým spektrom a konečne tvrdý postup voči Maďarsku a Česku môžu zabrániť najhoršiemu. Teda prísna ochrana južnej hranice a Česku odplácať rovnakou mincou. Českí policajti sa nemôžu dopúšťať trestných činov prevádzačstva prenikaním (s migrantmi) na Slovensko.

Na tom by sa mala politická reprezentácia zjednotiť, prestať si prihrievať opozičnú polievočku, a najmä nevyvolávať xenofóbne vášne ako Fico v parlamente. Tým sa nič nevyrieši, jedno či Mikulec bude, alebo nebude vo funkcii.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #Robert Fico #schengenská hranica #migračná politika #schengenský priestor #nelegálna migrácia #Roman Mikulec