Memorandum s lekármi, alebo pád vlády. Iná možnosť nateraz neexistuje

Boris Kollár sa vyjadril jasne. Buď sa vláda s lekármi dohodne, alebo Sme rodina odchádza z koalície. Je si dobre vedomý, že kolaps zdravotníctva by politicky neprežil. A nielen on, ani Igor Matovič a Eduard Heger. Tak prečo minister financií hrá znovu vabank?

18.11.2022 20:00
debata (18)

Nedajme sa oklamať, Matovič nie je žiadny prísny strážca verejných financií. Je to len póza. Veľmi dobre si pamätáme, ako rozhadzoval naše spoločné peniaze v minulosti. Celoplošné testovanie, nezmyselná lotéria, nákup vakcíny Sputnik a mohli by sme pokračovať ďalej. Preto mu už nikto neskočí na lep. Požiadavky lekárov nie sú len o výške platov. A už vôbec nie je kameňom úrazu iba navýšenie platov lekárom hroziacim výpoveďami. Je to ďalšia Matovičova „podpásovka“.

Rovnako tak vyhlásenie, že na rakúske platy nemáme. Ani argument o vyšších platoch ako v Česku nie je férový. Na prvý pohľad sa zdá, že lekári budú mať o niečo vyššie platy (4 240 eur) ako ich západní kolegovia (4 129 eur), ale je to zavádzajúce. Slovenskí lekári musia odpracovať (až neúnosne) viac služieb navyše. Je ich totiž málo. A o to ide. Vyššími platmi sa má prilákať viac lekárov do nemocníc, aj tých , ktorí slúžia v zahraničí. Pokiaľ ich bude viac, konečne budú mať menej služieb a bez príplatkov aj menej na výplatnej páske.

Nedajme sa oklamať, Matovič nie je žiadny prísny strážca verejných financií. Je to len póza. Veľmi dobre si pamätáme, ako rozhadzoval naše spoločné peniaze v minulosti.

Jedno je pravda. Nové základné platy (bez príplatkov), ktoré narastú z 2 600 na 3 500 eur, vôbec nebudú nízke. Za také mzdy treba podávať aj adekvátny výkon. Preto by sme v rámci idey hodnoty za peniaze mali merať aj zlepšenie práce lekárov i nemocníc. Priznajme si, kvalita určite nie je všade na požadovanej úrovni. Na úkor pacientov. Ako sa vlastne zvyšovala kvalita za posledných desať rokov? Približovali sme sa najvyspelejším štátom, alebo naopak? Bez tejto spätnej väzby sa naše zdravotníctvo nezlepší.

Ak do toho pridáme rodinkárstvo, protekciu, nie najlepšie vzťahy na mnohých oddeleniach, častokrát neprívetivé správanie voči pacientom, nečudujme sa, že najmä mladí talentovaní lekári nám odchádzajú do zahraničia. Tam dostanú nielen vyššie nástupné platy (ktoré sa im ani teraz dramaticky nezvyšujú), ale čaká ich aj lepšia profesijná perspektíva.

Osem požiadaviek lekárskych odborárov mieri práve k lepšiemu fungovaniu zdravotníctva. Prečo vláda otáľa s memorandom a stále kľučkuje rôznymi vágnymi formuláciami, je nepochopiteľné. Veď zaviazať sa, že urobí čo najviac na zlepšenie stavu, by mal byť úplne logický krok. Argument, že vláda sa za nič nemôže zaručiť, lebo požiadavky prekračujú jej životnosť, je doslova smiešny a úbohý. Veď aj vláda Ivety Radičovej v roku 2011 nakoniec po lehote podpísala podrobnejšie a záväznejšie memorandum.

Podľa šéfa lekárskych odborov Petra Visolajského k dohode už nie je ďaleko. V pondelok sa ukáže, či je to skutočne pravda. Ak sa zhoda nenájde, pripravme sa, že v niektorých regiónoch nebude mať v nemocniciach kto liečiť. Obeťami budú bezbranní a zúfalí pacienti. Prinútenie lekárov pracovať zavedením núdzového stavu nikam nepovedie, iba sa celý kolaps oddiali.

To už nastane úplne nová situácia. Keď Boris Kollár dodrží sľub, vláda padne. Príde nová dočasná vláda, ktorá memorandum podpíše. A Igor Matovič stratí posledné zbytky dôvery, jeho koniec ako aj cirkusového hnutia OĽaNO (práve prijatého do veľkej rodiny európskych ľudovcov) sa stane neodvratný.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Igor Matovič #Boris Kollár #Lekárske odborové združenie #Hegerova vláda