Dobré správy pre budúcich dôchodcov

Ministerstvo práce a Milana Krajniaka treba pochváliť. Nestáva sa často, ak vôbec, že by novinový komentár začínal pochvalou pre nejakého politika. V súčasnosti novinári chŕlia jednu jóbovku za druhou: vojna, zdražovanie, energetická kríza, vládna kríza... Preto je dobré sem tam napísať aj pozitívne správy, aby sa ľudia nezbláznili zo záplavy tých zlých. V tomto prípade to však treba urobiť, aj keď pochvalu nižšie trošku skorigujeme.

20.11.2022 20:00
debata (16)

Ministrovi práce sa podarilo pretlačiť dobré zmeny v prvom aj v druhom dôchodkovom pilieri. Žiaľ, ani po reformách nebude penzijný systém na jednotku. Napriek tomu sa podarilo v parlamente schváliť zásadné zmeny, ktoré môžu priniesť budúcim penzistom výrazne vyššie dôchodky.

Ide najmä o novinky v druhom pilieri. Štát v ňom napraví chybu, ktorej sa dopustila vláda Roberta Fica v roku 2013. Zhruba pred desiatimi rokmi sa stovky tisíc sporiteľov presunuli z tzv. negarantovaných do tzv. garantovaných fondov, vďaka čomu Ficova vláda „zagarantovala“, že budúci penzisti prišli dokopy o miliardy eur.

Po novom dostanú ľudia informáciu, v akých fondoch si majú sporiť, aby mali vyššie penzie. Začínajúci pracujúci pôjdu do predvolených fondov automaticky. Tým 567-tisíc sporiteľom, ktorí po Ficovom presune nespravili s úsporami nič, sa postupne peniaze presunú. Každý sporiteľ navyše dostane možnosť nesúhlasiť s týmito zmenami. No urobí tak iba na vlastné riziko.

Krajniak predpovedá, že ak si niekto bude 40 rokov sporiť v predvolených správnych fondoch, bude mať až o 50 percent vyššie úspory. Spolu s novým nastavením poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti môže mať úspory ešte o ďalších 14 percent vyššie. Odborník na penzie Ján Šebo z plánu obnovy dokonca tvrdí, že druhý pilier má potenciál zdvojnásobiť úspory. V praxi by to znamenalo, že na celej vyplácanej dôchodkovej sume sa budú obidva piliere podieľať rovnakými podielmi. V súčasnosti sa priemerne približne dve tretiny z celého dôchodku vyplácajú z prvého piliera. Šebo hodnotí reformu druhého piliera na dvojku, čo je naozaj dobré vysvedčenie. Našťastie, Krajniak si na poslednú chvíľu dal povedať a zapracoval návrhy od ekonómov.

Zmenami prejde aj prvý pilier. Zruší sa strop pre vek na odchod do dôchodku a pôjde sa podľa automatu. Treba to povedať na rovinu: väčšina obyvateľstva nerobí od rána do večera s ohnutým chrbtom kdesi v bani alebo na poli. Aj keď sme stále priemyselná krajina, v službách pracuje stále viac a viac ľudí. Navyše žijeme čoraz dlhšie a mnohí chcú pracovať aj v dôchodkovom veku. Nie je preto dôvod mať zastropovaný vek na 64 rokoch.

Odborníci najviac kritizujú zavedenie rodičovského dôchodku alebo tzv. rodičovského bonusu. Tým chcel minister Krajniak napraviť slabé penzie matiek, ktoré vychovávali deti. No to sa podľa odborníkov dalo aj inak. Preto sa na túto novinku ťažko nepozerať cez ideologické pohnútky konzervatívneho ministra. Aj keď svoje motivácie oficiálne Krajniak zrejme nikdy neprizná, chce motivovať ženy, aby rodili viac detí. Na to sú však v roku 2022 úplne iné politiky ako rodičovský bonus. Prvý pilier po týchto zmenách by sa dal ohodnotiť na dva mínus.

Na záver ešte zmiernime chválu na ministra Krajniaka. Jeho strana Sme rodina na čele s Borisom Kollárom v súčasnosti ovláda koalíciu a robí veľmi nepekné kroky. Je to hlavne chyba neoficiálneho lídra vlády – Igora Matoviča. Ten vyštval z koalície príčetnú SaS a namiesto nej stavil na kollárovcov, ktorí teraz prevzali kormidlo a do riadnych volieb si pôjdu vlastnou cestou. Spomeňme tu len najväčší hriech kollárovcov – brzdia vyšetrovanie bývalých špičiek polície a súdnictva z čias Smeru, lebo na tom majú svoj záujem. A v takejto strane pôsobí Milan Krajniak, ktorý tieto kroky obhajuje.

Na záver si želajme, aby sa dôchodkové reformy preniesli z papiera do reality a ľudia sa naozaj dožili vyšších penzií. A aby tieto zmeny budúca vláda ešte zlepšila, a nie zhoršila.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #DDS #dôchodky