MS vo futbale: Kto rozhoduje? FIFA alebo katarské peniaze?

Futbal je hra, ktorá spája. Rôznych ľudí i celé národy. Futbal je hra, ktorá prináša radosť. Preto ho milujú na celom svete rovnako tak robotníci, ako aj univerzitní profesori. Nič z toho však na majstrovstvách sveta v Katare (zatiaľ) neplatí. Skôr to vyzerá na veľký futbalový debakel.

21.11.2022 20:00
debata (12)

Už v okamihu, keď sa svet dozvedel, že šampionát sa bude konať v tejto púštnej krajinke (o niečo väčšej ako Banskobystrický kraj), bez akejkoľvek futbalovej tradície, sa dalo tušiť, že sa črtá veľký „malér“. A keď potom v roku 2015 FIFA oznámila, že majstrovstvá sa pre obrovské horúčavy posunú na zimný termín, tieto obavy sa len posilnili.

A potom prišiel otvárací zápas. Žiadne nadšenie, žiadna radosť, len „fanúšikovia“ domáceho tímu, ktorí po polčase, keď ich mužstvo prehrávalo, utekali z tribún.

Nuž aj tí, čo si mysleli, že tento šampionát môže prispieť k propagácii futbalu v arabskom svete, museli byť sklamaní. A nejedenému iste v hlave skrsla myšlienka, či si táto krajina naozaj zaslúži, aby sa v nej konal futbalový šampionát.

No dosiaľ najväčšie zlyhanie predviedli zástupcovia Západu, ktorí majú plné ústa ľudských práv. Sedem európskych krajín sa najprv dohodlo, že ich kapitáni budú nosiť dúhovú pásku s nápisom One Love (Jedna láska), aby tak vyjadrili podporu LGBTI+ komunite. Napokon z toho zišlo, lebo „siedmi statoční“ sklopili uši.

Predstavitelia FIFA radi hovoria o rozmanitosti a tolerancii, no keď príde na lámanie chleba, nedokážu sa postaviť za hodnoty, ktoré propagujú. Kto tu teda rozhoduje? FIFA alebo peniaze Kataru? Skutočne si už dnes možno za peniaze kúpiť všetko? Však dobre, majte si v Lige majstrov svoje veľkokluby nafutrované petrodolármi, ale nekazte aspoň tento najväčší sviatok futbalu!

Mimochodom, Katar aj FIFA zákazom nosenia dúhových pások dosiahnu pravý opak, lebo ľudia budú ešte viac diskutovať o reakčnosti organizátorov a bezcharakternosti FIFA. No ale kto chce kam…

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2022 #Katar 2022 #LGBTI+