Matovič verzus lekári. Koho Slovensko potrebuje viac?

V pandémii si museli naši zdravotníci siahnuť na dno síl. Vyčerpala ich fyzicky i psychicky. A to ešte netušili, že ich onedlho čaká ďalšia psychická záťaž – nekonečné rokovania s vládnymi predstaviteľmi z OĽaNO.

22.11.2022 19:00
debata (33)

Zástupcom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) veru niet čo závidieť. Hľadať kompromisy s ministrom financií Igorom Matovičom, ktorý stále hrá nejakú svoju hru, nie je žiadna zábava. Lekári naučení pristupovať k veciam s chladnou hlavou logicky predpokladajú racionálny prístup aj zo strany politikov, nie emocionálne vydieranie. Nečudo, že toho majú dosť odborárski predáci i ostatní lekári. K výpovediam sa pridávajú ďalší kolegovia.

Naše zdravotníctvo delí týždeň od kolapsu a ministri zdravotníctva Vladimír Lengvarský a financií Igor Matovič i premiér Eduard Heger sa tvária, ako keby požiadavky lekárov videli prvý raz. Šéf LOZ Peter Visolajský opäť pripomenul, že ministerstvo zdravotníctva má osem požiadaviek – o ktorých sa dnes vedú rokovania – na stole už dva roky a premiér Heger rok a pol. Čo doteraz robili? Nazdávali sa, že lekári to nemyslia vážne? Alebo sa domnievali, že arogantným postojom a nevšímavosťou zhodia problémy zo stola?

Pritom pri vzdelávaní lekárov, ktoré je jedným z bodov sváru, nejde o žiadne veľké systémové zmeny, iba celkom logický krok, ktorý by každá normálna vláda podporila. Ak novovybudované operačné sály (z eurofondov) zívajú prázdnotou, pretože v nich nemá kto operovať, aj preto, že pre nízke mzdy chýbajú lekári aj zdravotný personál, čo má následne vplyv na výučbu nových lekárov, tak nie je nad čím zamýšľať sa, ani rokovať.

Pokiaľ kameňom úrazu bude iba negatívny postoj ministra financií, tak potom predseda vlády môže výpovediam lekárov ľahko zabrániť: dať konečne výpoveď Igorovi Matovičovi.

Nie je to jediná systémová chyba na strane ministerstva zdravotníctva. Vo svete bežne používaný systém DRG (ohodnotenie výkonov podľa náročnosti diagnóz), ktorý má viesť k efektívnejšiemu financovaniu nemocníc, nedokázalo poriadne implementovať ani súčasné osadenstvo ministerstva. Ako je možné, že bežné vyšetrenia CT, magnetickou rezonanciou či laboratórne sú u nás drahšie ako v Česku, ako aj v iných krajinách? Potom sa nečudujme, že v zdravotníctve chýbajú peniaze. Ak sa pri zvyšovaní platov vedie spor o dodatočných 40 miliónov eur, tak požiadavka lekárov, aby rezort zdravotníctva našiel úspory práve v zbytočných predražených úkonoch, je úplne logická.

Ešte stále nevieme, ako to dopadne so schvaľovaním niektorých legislatívnych zmien v Národnej rade. Lekári požadujú schválenie do dvoch týždňov. Na prvý pohľad je to nereálna požiadavka, pretože tak rýchlo sa zákony nedajú a nemajú schvaľovať. Lenže koalícia už toľkokrát schválila oveľa dôležitejšie zákony doslova zo dňa na deň, že hľadať zádrapku v tomto bode bude zo strany vlády pokrytecké. Prekážkou by nemala byť ani koaličná menšina v NR SR. Opoziční poslanci nevyhnutné zmeny pre slovenské zdravotníctvo určite podporia.

Ak sa vláda s lekárskymi odborármi nedohodne a memorandum nepodpíše, stratí akúkoľvek legitimitu. Pokiaľ kameňom úrazu bude iba negatívny postoj ministra financií, tak potom predseda vlády môže výpovediam lekárov ľahko zabrániť: dať konečne výpoveď Igorovi Matovičovi.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Igor Matovič #Lekárske odborové združenie #výpovede lekárov #Hegerova vláda