Blafuje Kollár? Ako zareaguje na nový Matovičov návrh?

Rokovania medzi Lekárskym odborovým združením (LOZ) a vládou nateraz stroskotali. Lekári mali v stredu do 12.00 odpovedať, či prijímajú návrh o výške platov zo strany ministra financií Igora Matoviča. Nestalo sa. Vláda preto nečakane prišla s ďalším návrhom. Nie pre odborárov, ale pre všetkých lekárov.

23.11.2022 19:00
debata (8)

Odborári zatiaľ nereagovali. Po rokovaní ústredného krízového štábu sa situácia dramaticky mení, Matovič prišiel s kontroverzným stabilizačným príspevkom. Je to už jeho klasická „podpásovka“. Všetky rokovania, predbežné dohody na ďalších siedmich požiadavkách zmietol zo stola. Obe strany majú k dobru nie síce veľa, ale predsa len nejaký ten čas. Preto je teraz lepšie počkať, ako šiť horúcou ihlou.

Samozrejme, akékoľvek odklady, pretrvávanie neistoty vyvolávajú v spoločnosti, medzi lekármi i pacientmi, čoraz väčšie obavy. Lekári nevedia, či končia, a pacienti, či ich bude mať v nemocniciach kto operovať. Nie je to úplne pravda. Od 1. decembra sa s veľkou pravdepodobnosťou nič nezmení. Obe strany to dobre vedia. Vláda môže vyhlásiť núdzový stav v zdravotníctve, čo de facto znamená pracovnú mobilizáciu pre lekárov. Rovnako ako pri štrajku v roku 2011 budú musieť lekári, ktorí dali výpoveď, pracovať ďalej. Črtá sa aj ďalšia možnosť: výpovede vyše dvetisíc lekárov sa rozložia v čase, podľa rizika na jednotlivých pracoviskách a v regiónoch.

Kollár bude celou svojou váhou tlačiť na dohodu s lekármi, a bude to možno on, kto si pripíše nakoniec víťazné body.

Pred jedenástimi rokmi, keď dohoda bola podpísaná 3. decembra, si niektorí lekári našli únikovú cestu. Ich kolegovia im vypísali práceneschopnosť. To hrozí aj teraz. Vláda musí mať pripravené v zálohe tvrdé opatrenia. Pretože vypisovať „kolegiálnu“ PN pre„nič“, pre neexistujúcu chorobu, je neprípustné. Dnes sme hádam už oproti roku 2011 pokročili.

V utorok večer prebehla aj koaličná rada. Informácie z nej sú však veľmi skúpe. Aký postup zvolili koaliční lídri z OĽaNO, zo Sme rodina a Za ľudí, nie je jasné. Netušíme, či stále platí vyhrážka Borisa Kollára o odchode z koalície, pokiaľ nedôjde k dohode s LOZ. Nie je to prvýkrát, čo predseda parlamentu hrozí odchodom. Už v júli 2020, štyri mesiace po nástupe novej koalície, podával ostentatívny návrh na svoje odvolanie z postu predsedu NR SR, po tom, čo bolo odhalené plagiátorstvo pri jeho diplomovke. Potom nasledovala celá séria vyhrážaní – či už to boli spory s vtedajšou ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, alebo rôzne sociálne opatrenia. Nakoniec ani raz neodišiel, ani neparalyzoval parlament či neporušil koaličnú zmluvu. Vždy si dokázal presadiť svoje. Málokedy ťahal za kratší koniec.

Preto aj teraz musíme brať jeho vyhlásenie s rezervou. Navyše, atmosféra v spoločnosti sa môže zmeniť. Teraz je verejná mienka na strane lekárov, ale prílišná neústupčivosť odborárov pri výške určite nie nízkych platov, môže zvrátiť situáciu. Kollár by to okamžite politicky využil. V tom je majster.

Aj keď sa tak nestane, ani nedôjde k dohode, Sme rodina si všetko dobre rozmyslí. Odchádzať z koalície, keď zdravotníctvo funguje v núdzovom stave, nikto nevie, čo bude, by znamenalo zbabelý útek z potápajúcej sa lode. Preto bude Kollár celou svojou váhou tlačiť na akúkoľvek dohodu s lekármi, a bude to možno on, kto si pripíše nakoniec víťazné body.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #vláda SR #koalícia #Boris Kollár #Lekárske odborové združenie #výpovede lekárov #štrajk lekárskych odborov