Kažimír verzus Imrecze. Kto klame?

Keď začiatkom júna Generálna prokuratúra prostredníctvom paragrafu 363 zbavila Petra Kažimíra obvinenia z korupcie, zdalo sa, že táto kauza je definitívne uzavretá. Teraz ju však NAKA opäť otvorila.

24.11.2022 20:00
debata (12)

Kažimír tak znovu čelí obvineniu, že mal dať úplatok bývalému prezidentovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu, čo však guvernér NBS popiera.

Keďže v tomto prípade žiadny ďalší svedok neexistuje a ide o tvrdenie proti tvrdeniu, je zrejmé, že niekto z tejto dvojice klame. Ide o to – kto?

Na prvý pohľad sa môže zdať nelogické, že by sa minister financií snažil podplácať svojho podriadeného. Vysvetlenie však môže byť prosté.

Počas druhej a tretej vlády Roberta Fica, ktorej súčasťou bol aj „najlepší minister financií“ Peter Kažimír, kolovali o kšeftoch s DPH rôzne zvesti. Je zrejmé, že karuselové podvody s fiktívnymi vratkami DPH by neboli možné bez krytia z najvyšších miest. Podľa konzervatívnych odhadov Slovensko takýmto spôsobom ročne prichádzalo zhruba o jednu miliardu eur! A ten, kto má takýto balík peňazí, má aj dostatok prostriedkov na podplácanie. A tak predstava, že minister financií posunul za kladné vybavenie daňových konaní niektorých firiem všimné aj prezidentovi Finančnej správy Františkovi Imreczemu, nemusí byť úplne nereálna. Priame dôkazy však nemáme, takže všetko je len v rovine dohadov.

Na druhej strane sa zdá rovnako nepochopiteľné, prečo by si to Imrecze všetko vymýšľal. Nuž napríklad preto, aby sa pokúsil zachrániť si vlastný krk. Riskuje tým síce, že by mohol byť obvinený z krivej výpovede, no v situácii, v akej je on, sa človek chytá každej slamky.

V každom prípade to, že NAKA prípad opätovne otvorila, môže naznačovať, že medzičasom sa jej podarilo nazbierať dostatok iných dôkazov, o ktoré môže svoje obvinenie oprieť. Otázne zostáva, či Generálna prokuratúra znovu nevytiahne paragraf 363.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Peter Kažimír #NBS #František Imrecze #paragraf 363