Lekári vyššie platy isté aj tak nemajú

Kolaps nemocníc je zažehnaný. Vyše dvetisíc lekárov sťahuje výpovede. Vláda v poslednej chvíli ustúpila a dohodla sa s lekárskymi odbormi. Aj preto, že minister financií si vzal v sobotu „pracovné voľno“ a z rokovaní sa prekvapujúco stiahol.

27.11.2022 19:00
debata (3)

Igor Matovič pochopil, že jeho vyjednávacia taktika zlyhala. Až do konca hral na to, že rozbije jednotu lekárov, urobí z nich na verejnosti „nenažrancov“, presadí si svoje riešenia a pripíše si tak víťazné politické body. Viniť iba Matoviča by však bolo nesprávne. Koalícia i vláda, najmä minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a premiér Eduard Heger, situáciu podceňovali a s lekármi celú jeseň nevyjednávali. To bol hlavný dôvod, prečo sa rokovania tak vyhrotili a celé Slovensko, zvlášť pacienti čakajúci na operácie, bolo vystavené neznesiteľnému stresu.

Dohodou sa nič nekončí, naopak iba začína. Požiadavky lekárov smerujú k ozdraveniu slovenského zdravotníctva, ktorému aj bez výpovedí hrozí postupný kolaps. Zvýšenie platov lekárov ani záväzky ohľadne prilákania nových lekárov, sestier i ostatných zdravotníckych pracovníkov do nemocníc, ani systémové zmeny v zdravotníctve zlepšenie stavu nezaručujú. Nikde nie je napísané, že slovenskí lekári (sestry) sa začnú vracať zo zahraničia (zvlášť z Česka) alebo že sa k nám začnú hrnúť lekári z iných krajín. O tom, či sa niekto vráti, alebo odíde, rozhodujú aj iné faktory – vzťahy na pracovisku, možnosť sebarealizácie (nielen mladých lekárov) či štandardné technické vybavenie v nemocniciach.

Určite by k návratu prispel aj náborový príspevok. Sľuboval ho aj financmajster, v nedeľu ho stiahol. Stabilizačný príspevok pre 40-tisíc zdravotníkov, okrem lekárov, zostáva v platnosti. Matovič to opäť zle vyhodnotil: nestačí iba zabrániť ďalším odchodom zdravotníkov, nemocnice už teraz urgentne čelia markantnému nedostatku pracovnej sily.

Vláda zlyhala ešte v jednom. Za vyššie platy od lekárov nič nežiadala. V mene nás všetkých mala podmieniť vyššie platy zvyšovaním kvality práce lekárov.

Vláda zlyhala ešte v jednom. Za vyššie platy od lekárov nič nežiadala. V mene nás všetkých mala podmieniť vyššie platy zvyšovaním kvality práce lekárov. Hodnota za peniaze. Ak chcú mať lekári české mzdy, nech robia rovnako kvalitne. Tiež by mohli pracovať dlhšie, nielen dopoludnia – od ôsmej do jednej, niekedy až do druhej. Aj žiaci základnej školy sú v školách dlhšie, nehovoriac o tom, že ich doma čakajú domáce úlohy. Nemali by aj lekári ordinovať a operovať osem hodín? V určitých aspektoch režim v našich nemocniciach neprešiel zmenami od čias Rakúsko-Uhorska.

Vyššie platy lekári napriek dohode isté nemajú. To dobre vie aj minister financií. Aby sa tak stalo, je nutné schváliť štátny rozpočet na budúci rok. Vládna koalícia však nemá v parlamente väčšinu. Opozičné strany svorne sľubujú, že dohodnuté zdravotnícke zákony podporia, ale rozpočet nie. Iba výmenou za odhlasovanie predčasných volieb.

Konečný rezultát preto môže byť takýto: lekári sa vyšších platov nedočkajú, naopak si polepšia ostatní zdravotníci, ktorým minister financií vyplatí stabilizačný príspevok ešte z tohtoročného rozpočtu. Dobrý bude Igor Matovič, zlí všetci ostatní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Igor Matovič #výpovede lekárov #štrajk lekárskych odborov #Hegerova vláda