Smer zneužíva Lučanského smrť

Smrť policajného prezidenta Milana Lučanského už takmer dva roky vyvoláva obrovské vášne. A hoci Krajská prokuratúra v Prešove prípad uzavrela s tým, že vylúčila cudzie zavinenie, politici zo Smeru si hudú stále svoje, nehľadiac na fakty...

27.11.2022 20:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (69)

Vytváranie legendy o tom, že Lučanského zabili, „lebo bojoval proti mafii a matovičovská mafia ho dostala,“ sa smerákom hodí do krámu, aby mohli spochybniť legitimitu súčasnej vlády. Poukazovaním na to, že malo ísť o „politický proces“, čím sa vlastne vraciame do obdobia neslobody, sa snažili navodiť dojem, že tu dochádza ku krágľovaniu nepohodlných politických oponentov.

Človek by si povedal, že taká bohapustá lož im predsa nemôže prejsť. Predsa súčasný justičný systém nemôže nik príčetný porovnávať s urválkovskými vykonštruovanými monsterprocesmi z 50. rokov, v ktorých boli neprávom odsúdení Slánský, Clementis a ďalší (mimochodom, v týchto dňoch si pripomíname ich 70. výročie).

Opak je však pravdou. Vďaka tomu, že hneď na začiatku zasiali semienko pochybností, dnes žnú úrodu na širokom poli dezinfoscény. A o to im ide, vďaka tomu sa im darí mobilizovať ľudí a preferencie im utešene rastú.

Zaujímavé však je, ako postupne menia taktiku. Ešte pred mesiacom poslanec Ľuboš Blaha verejne vyhlasoval, že neverí, že Lučanský spáchal samovraždu. Tvrdil, že ho zabili a pravda raz vyjde najavo. A má vraj aj dôkazy. Len škoda že ich doteraz nepredložil…

Teraz, keď už padol verdikt, trochu pozmenili názor. Kaliňák ani Fico už nespochybňujú samotný fakt, že Lučanský spáchal samovraždu. No napádajú okolnosti, ktoré k tomu viedli. „To, že ho štát pripravil o život, je nepochybné. Keby nebol vo väzbe, je viac ako pravdepodobné, že by nezomrel,“ povedal Kaliňák. Nuž to je taká logika – keby slnko nezapadlo, tak by stále svietilo.

Týmto ľuďom vôbec nejde o Lučanského, oni potrebujú chrániť sami seba. Vedia, že pochybnosti sú vodou na mlyn rôznym konšpiráciám, na ktorých sa dokážu priživiť. A preto od nich nemôžeme čakať, že by povedali: Prepáčte mýlili sme sa.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #samovražda #Milan Lučanský