Zadlžené Slovensko

Už pred príchodom koronakrízy sa Slováci rekordne zadlžovali. Počas pandémie sa ich záujem o pôžičky, paradoxne, ešte zväčšil - útokom brali realitné kancelárie aj pobočky bánk. Na rozdiel od ostatných Európanov optimisticky hľadeli do budúcnosti, akoby už nikdy žiadna kríza nemala prísť. Vysoká inflácia a rastúce úroky trend nadmerného zadlžovania Slovákov ukončili, no teraz hrozí, že ľudia nebudú schopní splácať úvery.

28.11.2022 20:00
debata (5)

V uplynulých rokoch sme sa zadlžovali najrýchlejšie v Európskej únii. Ľudia si brali najmä spotrebné úvery, nízke úrokové sadzby pri hypotékach však boli veľkým lákadlom na nákup nehnuteľností. Ceny realít tak rástli raketovým tempom. Vzhľadom na súčasnú situáciu sa strmý rast cien na realitnom trhu zastavil, čo je z hľadiska kupujúcich pozitívne.

A hoci podľa NBS sú ceny nehnuteľností na Slovensku stále vysoko nadhodnotené (po Luxembursku najviac v celej EÚ!), s ich prudkým poklesom centrálna banka zatiaľ nepočíta. Všetko závisí od toho, či ľudia budú mať prácu.

To sa bude odvíjať nielen od cien energií, ale aj od toho, či firmy budú schopné splácať úvery. A tu je už NBS oveľa skeptickejšia. V uplynulých rokoch podiel zlyhaných úverov síce prudko klesal, momentálne však hrozí ich opätovný nárast.

Minulé tri roky sa podpísali na slabej finančnej kondícii slovenských podnikov. Keď teraz vysoko zadlžené firmy budú chcieť čerpať úvery, budú v oveľa horšej situácii, pretože musia počítať s rastúcim úrokovým nákladom. Hrozí, že viaceré to nezvládnu a budú prepúšťať. Ľudia bez práce zasa nebudú schopní splácať úvery a hypotéky. Bludný insolvenčný kruh sa tak uzatvára.

Ak ľudia mali pocit, že uplynulé tri roky boli zlé, tak už teraz je zrejmé, že ten nadchádzajúci bude rovnako zlý, ak nie ešte horší. Namiesto ďalšieho nezodpovedného zadlžovania, napríklad teraz pred Vianocami, by všetci mali ešte viac uvažovať, kde ušetriť. „Strážte si rodinné rozpočty!“ bude heslom roka 2023.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zadlžovanie