Arogancia poslancov

Celé Slovensko žilo v posledných dňoch výpoveďami lekárov. Zdravotníctvu hrozil kolaps. Našťastie sa v sobotu vláda s lekárskymi odborármi dohodla. Následne minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský avizoval, že v pondelok príde o výsledkoch informovať poslancov vo Výbore pre zdravotníctvo v NR SR. Z celkového počtu dvanásť ich prišlo šesť, výbor nebol uznášaniaschopný.

28.11.2022 19:00
debata (14)

Takáto arogancia zo strany zástupcov ľudu sa vidí málokde. Nedostavili sa koaliční i opoziční poslanci. Aspoňže nechýbali bývalí ministri Marek Krajčí z OĽaNO, Richard Raši za Hlas i nedávno odvolaná predsedníčka výboru Jana Bittó Cigániková z SaS. Minister Lengvarský čakal 15 minút, márne.

Je to obraz úpadku súčasnej politickej kultúry. Poslanci namiesto toho, aby viedli serióznu debatu k zákonom v príslušnom odbornom parlamentnom výbore, si vzali „dovolenku“. Nie je to iba ich osobné zlyhanie, ale aj politických strán, ktoré ich mali na výbor poslať.

Zvlášť chýbajúci koaliční poslanci si neuvedomujú, že sobotná dohoda medzi vládou a lekármi ešte nič neznamená. Je podmienená okamžitým prijatím niektorých zákonov a najmä štátneho rozpočtu na budúci rok. Práve k nemu bol pôvodne výbor zvolaný. V utorok sa totiž začína posledná schôdza v tomto roku. Tak kde chýbajúci poslanci trčali? Čo je pre nich dôležitejšie, ako venovať sa práci v prospech občanov, ktorých zastupujú? Žiadne výhovorky neobstoja.

Opäť sa len potvrdilo, že naši poslanci žijú v inom svete ako obyčajní ľudia. Krajina stojí pred kolapsom a niektorým z nich sa nechce ani chodiť do práce. Aj to je obraz Slovenska.

Poslanci na výbore by sa mali napríklad pýtať na stabilizačný príspevok, ktorý minulý týždeň z ničoho nič predstavil majster prekvapení minister financií Igor Matovič. Najprv ho sľuboval všetkým zdravotníkom, v nedeľu sa rozhodol, že lekári, ktorí si vyrokovali vyššie platy, ho nedostanú. Vyššie platy však nemajú isté, naopak, stabilizačný príspevok sa vyplatí zo štátnej kasy ešte tento rok. Nechajme teraz bokom, že zdravotníci si to zaslúžia. Môže si však jeden minister zo dňa na deň zmyslieť, komu čo dá, a to bez toho, aby to bolo uvedené v štátnom rozpočte? Aj o tom by sa malo rokovať na zdravotníckom výbore.

Stále pritom hrozí, že ak nebude schválený rozpočet na budúci rok, nielenže lekári nedostanú vyššie platy, ale naše zdravotníctvo sa nevyhne kolapsu. Podfinancované sú nemocnice i ambulancie. Do toho prichádza enormný nárast cien energií, drahšie je takmer všetko. Ako vykryť zvýšené náklady, keď v prípade neschválenia štátneho rozpočtu im bude pridelený rovnaký balík peňazí ako tento rok?

Poslanci mali príležitosť spýtať sa ministra Lengvarského, akú protihodnotu si od lekárov vypýtala vláda za vôbec nie malé zvýšenie miezd. Pôjde ruka v ruke so zvyšovaním kvality a efektívnosti liečby a lepšou zdravotnou starostlivosťou? Akú záruku ponúkli lekári? Zastavia vysoké platy pretrvávajúcu korupciu? Bude to vláda vyhodnocovať? Ako? Kedy sa kvalitou priblížime Česku, Rakúsku či Nemecku?

Opäť sa len potvrdilo, že naši poslanci žijú v inom svete ako obyčajní ľudia. Krajina stojí pred kolapsom a niektorým z nich sa nechce ani chodiť do práce. Aj to je obraz Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #NR SR #výpovede lekárov #Výbor pre zdravotníctvo #štrajk lekárskych odborov