Podrazia Matoviča vlastní?

Schválenie zákona roka o štátnom rozpočte je ešte vo hviezdach. Menšinovej koalícii v Národnej rade chýbajú štyria-piati poslanci. Nakoniec nemusí stačiť ani „presvedčiť“ opozičných poslancov z extrémistických kruhov. Poslušnosť totiž vypovedala desiatka poslancov priamo z klubu Matovičovho hnutia OĽaNO.

30.11.2022 20:00
debata (9)

Ide o členov Občiansko-demokratickej platformy, ktorá vznikla na začiatku októbra po konfrontačných vyhláseniach Igora Matoviča voči novinárom v parlamente. Nejde o žiadne známe mená. Hádam okrem bývalého redaktora RTVS Kristiána Čekovského, aktivistku Moniku Kozelovú či donedávna neznámeho, dnes slávneho „hackera“, spojára, Róberta Haláka, ktorý vyradil na dva týždne z prevádzky Národnú radu.

Doteraz platforma „spala“. Hoci prebehla správa, že by jej členovia radi vymenili na čele OĽaNO Igora Matoviča za Eduarda Hegera, je to skôr prianie z ríše snov. Nie sú totiž ani členovia dnes „až“ 50-členného OĽaNO, najsilnejšej politickej strany v NR SR. Navyše sú to poslanci dosadení na volebnú kandidátku hnutia za Zmenu zdola Jána Budaja. A ten by mal byť aj duchovný líder platformy.

Budajova desiatka poslancov čakala na svoju šancu. Za zdvihnutie ruky pri zákone o štátnom rozpočte si dali dve podmienky: doplnenie výdavkových limitov a kompenzovanie výpadkov v rozpočtoch samospráv spôsobených rodinným balíčkom priamo financmajstrom Matovičom. Platforma, ktorá sa pôvodne štylizovala ako „pomoc hnutiu OĽaNO“, tak ohrozuje samotné prežitie vlády.

Jej členovia dobre vedia, že Matovič veľké zmeny v rozpočte neurobí. O čo im teda ide? Chcú sa iba zviditeľniť? A vyššiu politickú cenu zobchodovať prestupom do perspektívnejšej politickej strany (naďalej budú podporovať vládu)? Alebo odídu z OĽaNO a koalícia sa úplne rozpadne? Bola by to irónia dejín, že Matoviča by položil Budaj rovnako ako v roku 1994 Mečiara. Nechajme sa prekvapiť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Ján Budaj #štátny rozpočet 2023 #Hegerova vláda