Žiaden progresívny puč sa nekoná

„Strašiak" úradníckej vlády nehrozí. Svedčia o tom nielen nedeľné vyjadrenia prezidentky, ale aj politická realita. Ako? A prečo pred takouto vládou varujú koaliční politici?

04.12.2022 18:00
debata (49)

Scenár vytvorenia úradníckej vlády pod taktovkou prezidentky Zuzany Čaputovej je nepravdepodobný. V súčasnej politickej atmosfére, v ktorej na prezidentku útočia z opozičných aj z koaličných lavíc, by jej vláda podporu získala len ťažko. Ak by sa to aj nejakým zázrakom podarilo, jej ministri by prechádzali „peklom" a spŕškou sabotáží svojej práce z parlamentných la­víc.

To si iste musí uvedomovať aj prezidentka. Preto sa nemožno príliš čudovať jej vyjadreniam, že po takejto alternatíve neprahne. Ňou vybratá vláda by len v snoch dokázala získať politickú podporu v parlamente. Do toho by sa, pochopiteľne, hrnul málokto.

Z tohto hľadiska sa javia absurdné vyjadrenia niektorých koaličných politikov, ktorí strašia verejnosť úradníckou vládou. Podľa Milana Krajniaka sa tu deje pokus o nejaký „progresívny puč". „Posledný križiak" zrejme vidí progresívnych strašiakov aj pod posteľou. V tomto kontexte však ide zrejme o pokus apelovať na city „tvrdých kresťanov" v parlamente, ktorí by súčasnej koalícii mohli zachrániť krk.

V prípade úspechu návrhu na odvolanie vlády Eduarda Hegera je teda oveľa pravdepodobnejší scenár, ktorý pomenovala sama prezidentka. Tá by zrejme dočasne poverila súčasný kabinet, aby dovládol, pokým sa zostaví nová vláda. Vzhľadom na to, že na predčasné voľby je stále potrebných 90 hlasov v parlamente, by sa pokojne mohlo stať, že do konca „normálneho" volebného obdobia vláda dovládne v demisii. A to spôsobí ešte väčší chaos, než máme dnes.

K tomu však máme ďaleko. Navyše samotný scenár povalenia vlády má relatívne malú šancu na úspech. Pri kľúčových hlasovaniach totiž menšinová koalícia nemá až taký problém „naškrabkať" chýbajúce hlasy z opozičných lavíc. Nezodpovedanou otázkou je už len: Čo za to?

Neformálna vláda Igora Matoviča a Borisa Kollára prispieva k erózii dôvery občanov v demokraciu ako takú. Dôsledky súčasnej politickej krízy však tento problém len zhoršujú. V tejto atmosfére má prezidentka len slabé páky na korigovanie stavu, do ktorého sme sa dopracovali. Nieto aby ešte organizovala akýsi progresívny puč, ktorým sa tu oháňajú kadejakí križiaci.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #odvolávanie vlády Eduarda Hegera #Hegerova vláda