Zaplatí to pacient

V slovenských lekárňach už od leta chýba viacero liekov. Najnovšie zápasia aj s nedostatkom zdravotníckych pomôcok. Ukazuje sa, že nízko nastavené cenové stropy sú kontraproduktívne. Zmeniť to môže len ministerstvo zdravotníctva v súčinnosti s poisťovňami.

05.12.2022 20:00
debata (4)

S nedostatkom liekov sa pacienti na Slovensku stretávali aj v minulosti. Hlavnou príčinou sú nízke ceny u nás a následný reexport liekov do zahraničia.

Pandémia koronavírusu tento problém ešte zhoršila. Ukázalo sa, ako veľmi je Európa závislá od dovozu farmaceutických výrobkov z Číny.

Európsky parlament síce navrhol viacero opatrení na nápravu tohto problému, napr. chce motivovať farmaceutické spoločnosti, aby vrátili výrobu liekov do EÚ, no je to beh na dlhé trate.

Na Slovensko tento problém dolieha dvojnásobne. Kým Európska únia ako celok je závislá od Číny, my už dávno nie sme v liekovej oblasti sebestačnou krajinou, ale sme závislí od dovozu.

Hlavným problémom je reexport. Výrobcom sa pre nízko nastavené cenové stropy jednoducho neopláca predávať lieky u nás, lebo by prerobili, a tak ich radšej predávajú tam, kde za ne dostanú viac – na Západe.

To isté sa teraz opakuje aj v prípade zdravotníckych pomôcok. Ak ich nákupná cena prevyšuje cenu stanovenú v kategorizačnom zozname, tak výrobca ich predá radšej inde.

Ceny zdravotníckych pomôcok by sa síce od nového roka mali navýšiť, lenže zdravotné poisťovne nechcú uhrádzať viac, takže vzniknutý rozdiel bude musieť doplatiť pacient.

Na Slovensku už síce vieme, že je lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, lenže pri aktuálnej inflácii si penzisti s priemerným dôchodkom cca 500 eur len ťažko budú môcť dovoliť vyšší doplatok na pomôcky.

Pokiaľ ide o zdravie, Slovákom už dnes patrí viacero nelichotivých prvenstiev – výskytom rakoviny hrubého čreva počnúc a katastrofálnym stavom chrupu končiac. Vzhľadom na nedostatok dôležitých pomôcok je predpoklad, že toto smutné prvenstvo si rozšírime aj na iné oblasti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #zdravotné poisťovne #nedostatok liekov #zdravotné pomôcky