Ohlási Dzurinda návrat a vyzve Fica a Pellegriniho na súboj?

V sobotu sa bude konať snem strany Spolu. So zásadným prejavom má na ňom vystúpiť Mikuláš Dzurinda. Nie, bývalý dvojnásobný expremiér neašpiruje na predsednícku stoličku tejto malej strany. Očakáva sa niečo dôležitejšie: má načrtnúť stratégiu postupu rozdrobenej pravice proti stále dominantnejšiemu Smeru a Hlasu a rozmáhajúcemu sa extrémizmu.

05.12.2022 19:00
debata (40)

O spájaní sa už dlhšie debatuje. Ani Dzurinda, ani Lucia Ďuriš Nicholsonová zatiaľ s riešením neprišli. Bývalá podpredsedníčka SaS a europoslankyňa dokonca uvažovala o založení novej strany. To by však znamenalo ďalšie drobenie pravice, ktoré by skôr uškodilo, ako prospelo. Malých strán je habadej – Spolu, ODS, Za ľudí, Dobrá voľba a Umiernení, SaS, KDH, Progresívne Slovensko. Napriek snahám nepredstavujú alternatívu ani k Smeru a Hlasu, ani voči Matovičovej dobrodružnej a nekompetentnej politike.

Myšlienka spájania nie je nová. Prvýkrát sa demokratické strany spojili v roku 1998 v SDK. Na čelo sa postavil Dzurinda, čo bola vtedy z núdze cnosť. Nakoniec sa ukázal ako viac než rovnocenný súper dovtedy neporaziteľného, populistického Vladimíra Mečiara. Pred poslednými parlamentnými voľbami zo spoločnej kandidátky zišlo. Na čelo sa mal postaviť vtedy ešte obľúbený exprezident Andrej Kiska. Nakoniec založil vlastnú stranu Za ľudí, ktorá vo voľbách totálne pohorela.

Naposledy došlo k spájaniu pred rokom v Česku. Vytvorili sa dva bloky – ODS/TOP 09/KDU-ČSL a Piráti/STAN, ktoré dokázali Andreja Babiša poraziť. Práve z Česka by si mali vziať slovenskí pravicoví politici poučenie. Ponuka dvoch blokov dala umierneným konzervatívcom i liberálom možnosť voliť podľa hodnôt.

Je dosť možné, že sa nenájde žiadna nová charizmatická osobnosť s víziou pre Slovensko. Potom opäť príde na rad z núdze cnosť a opäť to môže byť Mikuláš Dzurinda, kto sa postaví na čelo pravice.

Nemýľme sa, teraz nie je reč o pravici, liberalizme alebo konzervativizme, ale o novom smerovaní Slovenska. Ekonomika ide dole vodou, rastie chudoba, mladí odchádzajú do zahraničia, spoločnosť je stále viac polarizovaná, vytráca sa autorita inštitúcií, znechutení ľudia prestávajú veriť demokracii. Návrat Fica a Pellegriniho k moci nie je žiadnym riešením, skúseností s ich bačovaním máme dosť. Smer dokonca nemá ani žiadny program, víziu pre Slovensko. Matovič ako alternatíva bol sakramentský omyl.

Okrem nových ideí a vízie potrebuje Slovensko aj nových lídrov, osobnosti. Všetky doterajšie pokusy od stredu napravo zlyhali. Ani Sulík, Šimečka (Truban, Biháriová), M. Kollár (Beblavý, Procházka), Macko, Drucker, Majerský a ani Heger nie sú lídrami, ktorí by priťahovali. Teraz je na nich, či budú naďalej uprednostňovať vlastné egá, alebo sa prispôsobia spoločnému cieľu. Inak Fico a Pellegrini zostanú jedinou ponukou pre nespokojných voličov na premiérske kreslo. A to je skutočne málo.

Je dosť možné, že sa nenájde žiadna nová charizmatická osobnosť s víziou pre Slovensko. Potom opäť príde na rad z núdze cnosť a opäť to môže byť Mikuláš Dzurinda alebo jeho dlhoročná pravá ruka Ivan Mikloš, kto sa postaví na čelo pravice. Hoci ani jeden z nich sa neteší veľkej obľúbenosti, pre pravicových voličov sú stále rovnako prijateľní ako pre ľavicových Fico a Pellegrini. Už tento víkend pred utorkovým odvolávaním vlády môže naznačiť, akým smerom sa Slovensko bude uberať.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #slovenská pravica #Mikuláš Dzurinda #Miroslav Kollár #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Spolu - občianska demokracia